08 maja 2015

ZIELONE SZPARAGI W WYTRAWNEJ TARCIE – QUICHE

Wariacji z plackiem lotaryńskim jest mnóstwo, ja wybrałam do masy jajeczno-śmietanowej przyprawionej czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem – zielone szparagi.

Mój dzisiejszy wypad na zakupy zakończył się szybko, ponieważ ku mej radości   wreszcie  zdobyłam moje ulubione zielone szparagi. Czym prędzej wróciłam do domu i wzięłam się za robienie quiche lorraine, czyli wytrawnej tarty. 



 Sezon na nie właśnie się zaczął i w mojej kuchni będą gościć często:) Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z zielonymi szparagami z mojego bloga znajdują się  w kategorii  szparagi.


SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej uniwersalnej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
120 g zimnego masła
1 żółtko
3 jajka
250 g śmietany crème fraîche lub 30%
1 łyżeczka soli
1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku





PRZYGOTOWANIE:
  • Do mąki dodałam szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekałam nożem, po chwili dodałam żółtko zmieszane z wodą, zaczęłam wyrabiać szybko kruche ciasto. Gdy składniki połączyły się uformowałam z ciasta placek, owinęłam go folią i włożyłam do lodówki na 1 godzinę. 
  • Następnie ciasto rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej odrobiną masła formy żaroodpornej. Ponownie je rozwałkowałam, docisnęłam brzegi, nakłułam widelcem i formę wstawiłam do lodówki tym razem na pół godziny. 
  • Jajka zmieszałam z śmietaną, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku, pietruszkę, sól, pieprz. 
  • Piekarnik rozgrzałam do 180°C i wstawiłam do niego formę z ciastem, które obciążyłam fasolkami wyłożonymi na cieście przykrytym wcześniej pergaminem. Spód pod quiche podpiekałam 15 minut (do białości). Po tym czasie wyjęłam formę z piekarnika, chwilę studziłam (około 10 minut). 
  • Na podpieczone ciasto wylałam masę jajeczno-śmietanową, ułożyłam szparagi, wcześniej umyte i pozbawione twardych końcówek. 
  • Formę z quiche wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam jeszcze 40 minut. 
  • Quiche wyszło rewelacyjne! Smacznego:))




10 komentarzy:

Lena pisze...

Pysznie, ach, chyba polecę jutro po szparagi :)

Drink Eat Live pisze...

Koniecznie:)) w Auchan kupiłam pęczek dorodnych hiszpańskich szparagów po 5,99 zł;)

Kinga pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :-)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mmm, pełnia smaku! :)

Unknown pisze...

Wygląda zachęcająco! - powyżej piszesz, że kupiłaś szparagi w Auchan - a czy wiesz może gdzie można dostać świeże szparagi? Jeszcze nie miałam okazji ich próbować :)


afterglowpoint.blogspot.com

whipped cream pisze...

Super przepis, niesamowicie to wygląda, uwielbiam quiche :)

Drink Eat Live pisze...

Naszych polskich jeszcze nie widziałam, pewnie lada dzień pojawia się, ale te hiszpańskie tak samo są pyszne i świeżutkie:))

gin pisze...

Mmm, ależ to cudownie wygląda... Zrobię :)

Łukasz Majchrowski pisze...

To jedno z moich ulubionych dań. Ja dodaję jeszcze kozi ser i tymianek, wtedy jest naprawdę obłędny ;)

Drink Eat Live pisze...

Wyobrażam to sobie:)) Ja liczę kalorie niestety;(