22 maja 2015

BEZGLUTENOWY CZEKOLADOWO-KOKOSOWY KREM JAGLANY

Bezglutenowa kasza jaglana znana jest z swoich zdrowotnych właściwości, ale mało osób zdaje sobie sprawę z jej wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Okazuje się, że jest świetna zarówno w wersji na słodko i słono. 

Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z kaszą jaglaną w kategorii kasza jaglana. Dzisiaj proponuję pyszny, zdrowy, bezglutenowy, czekoladowo-kokosowy krem jaglany na deser. Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany na Durszlaku GOPLANA  z czekoladową nutą. Dodam że czekolada gorzka Goplany jest produktem bezglutenowym.



SKŁADNIKI

2 PORCJE

100 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju kokosowego
kilka  wiśni mrożonych lub świeżych wydrylowanych
45 g czekolady gorzkiej bezglutenowej GOPLANA
1-2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru brązowego)
150 ml (mała puszka mleka kokosowego)
100 ml wrzącej wody




PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną uprażyłam  na patelni,  następnie sparzyłam, przepłukałam wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalałam mlekiem kokosowym i wrzącą wodą, dodałam olej kokosowy, wiśnie, ksylitol. Gotowałam na małym ogniu około 20 minut do momentu wchłonięcia wody.
  2. Czekoladę rozpuściłam w miseczce, w kąpieli wodnej.
  3. Do ugotowanej kaszy dolałam czekoladę i całość porządnie zmiksowałam. Uzyskałam w ten sposób gęsty czekoladowy krem, który wyłożyłam do kokilek i przyozdobiłam kawałkami czekolady, wiśniami i listkami świeżej mięty. 
  4. Smacznego:))

8 komentarzy:

Lena pisze...

kocham wszystko co ma czekoladę :)

Candy Pandas pisze...

Jakie proste połączenie a jakie pyszne :D

Drink Eat Live pisze...

Ja także:)) chyba jestem czekoladoholiczką:))

u rudej na talerzu pisze...

ale narobiłaś mi smaku :} prosto i pysznie :}

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pysznie :)

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Słodko, szybko, smacznie i zdrowo :)

whipped cream pisze...

Wspaniałe, rewelacja!! :)

kocie-smaki pisze...

mmm.. :) i kto powiedział, że zdrowe nie może być smaczne?