Ten rodzaj chleba świątecznego jest dla mnie szczególny, ponieważ jem go tylko raz w roku podczas wieczerzy wigilijnej. Nie wyobrażam sobie tej kolacji bez wytrawnej chałki, posmarowanej dobrym masełkiem w towarzystwie smażonego karpia. Tak jem tylko raz w roku. Potrawy te smakują wtedy wybornie. Chałkę z braku czasu i innych priorytetów zazwyczaj kupowałam, jednak nie ma to jak domowe pieczywo, więc w tym roku nie odpuszczę i zrobię ją na pewno. Uwielbiam piec ciasta drożdżowe a robienie chleba wręcz ma magiczna moc, zwłaszcza świątecznego.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
125 ml letniego mleka
250 ml letniej wody
mak do posypania
Ciasto podzieliłam na trzy równe części, uformowałam z nich wałki i zaplotłam warkocz, podwijając końce pod spód
|
Po wyrośnięciu, chałkę polałam wodą i posypałam makiem
|
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę dokładnie wymieszałam z drożdżami, dodałam składniki płynne, sól. Ciasto przygotowałam w automacie. Ustawiłam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, w ten sposób uzyskałam 1,5 godziny czasu dla siebie:))Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach, wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż dwukrotnie powiększy swoja objętość, następnie ponownie zagniatamy.
- Jeśli chcemy zrobić 2 mniejsze chałki to wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części a te z kolei na trzy mniejsze. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę,więc kawałki ciasta uformowałam w 3 wałki, które zaplotłam w warkocze.
- Chałkę położyłam na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Przed pieczeniem chałkę polałam wodą i posypałam makiem. Piekłam 25 min w temperaturze 180°C (czas można wydłużyć do 30 min). Piekarnik wcześniej nagrzałam. Na czas pieczenia, na spodzie piekarnika postawiłam naczynie z gorącą wodą.
7 komentarzy:
Ale pięknie wyszła :)
nigdy nie pomyślałabym, że chałka może być wytrawna ;-)) musi być pyszna i masz rację, na Święta wszystko smakuje inaczej, lepiej :-)
Wygląda cudownie, musi być pyszna w smaku :)
Ale ładnie zakręcona ^^
Hahhha:)) Tak to już przed Świętami jest<3
Taka jak babci <3
No proszę, a ja babcią nie jestemXD
Prześlij komentarz