11 grudnia 2014

WYTRAWNA CHAŁKA NA ŚWIĘTA / CHRISTMAS BREAD



Ten rodzaj chleba świątecznego jest dla mnie szczególny, ponieważ jem go tylko raz w roku podczas wieczerzy wigilijnej. Nie wyobrażam sobie tej kolacji bez wytrawnej chałki, posmarowanej dobrym masełkiem w towarzystwie smażonego karpia. Tak jem tylko raz w roku. Potrawy te smakują wtedy wybornie. Chałkę z braku czasu i innych priorytetów zazwyczaj kupowałam, jednak nie ma to jak domowe pieczywo, więc w tym roku nie odpuszczę i zrobię ją na pewno. Uwielbiam piec ciasta drożdżowe a robienie chleba wręcz ma magiczna moc, zwłaszcza świątecznego.

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
125 ml letniego mleka
250 ml letniej wody
mak do posypania

Ciasto podzieliłam na trzy równe części, uformowałam z nich wałki i zaplotłam warkocz, podwijając końce pod spód
Po wyrośnięciu, chałkę polałam wodą i posypałam makiem 

PRZYGOTOWANIE:

  • Mąkę dokładnie wymieszałam z drożdżami, dodałam składniki płynne, sól. Ciasto przygotowałam w automacie. Ustawiłam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, w ten sposób uzyskałam 1,5 godziny czasu dla siebie:))Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach, wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż dwukrotnie powiększy swoja objętość, następnie ponownie zagniatamy. 
  • Jeśli chcemy zrobić 2 mniejsze chałki to wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części a te z kolei na trzy mniejsze. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę,więc kawałki ciasta uformowałam w 3 wałki, które zaplotłam w warkocze. 
  • Chałkę położyłam na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. 
  • Przed pieczeniem chałkę polałam wodą i posypałam makiem. Piekłam 25 min w temperaturze 180°C (czas można wydłużyć do 30 min). Piekarnik wcześniej nagrzałam. Na czas pieczenia, na spodzie piekarnika postawiłam naczynie z gorącą wodą. 
Rada: Jeśli chcecie, żeby chałka była na wierzchu zbrązowiona, musicie posmarować ją przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać makiem.


Moja chałka zaraz po upieczeniu:))


7 komentarzy:

Lena pisze...

Ale pięknie wyszła :)

Anonimowy pisze...

nigdy nie pomyślałabym, że chałka może być wytrawna ;-)) musi być pyszna i masz rację, na Święta wszystko smakuje inaczej, lepiej :-)

Kolizje Smakow pisze...

Wygląda cudownie, musi być pyszna w smaku :)

Unknown pisze...

Ale ładnie zakręcona ^^

Drink Eat Live pisze...

Hahhha:)) Tak to już przed Świętami jest<3

Unknown pisze...

Taka jak babci <3

Drink Eat Live pisze...

No proszę, a ja babcią nie jestemXD