28 grudnia 2014

MAKARON KOKARDKI ZAPIEKANY POD BESZAMELEM / BAKED PASTA UNDER BECHAMEL SAUCE


Po świątecznych szaleństwach w kuchni przychodzi czas wytchnienia oraz spokoju, a dla niektórych czas tak zwanego detoksu. Dla tych osób proponuję pyszne lekkie sałatki, pod tym linkiem znajdziecie fajne przepisy na lekkie dietetyczne dania. Kiedy jednak przyjdzie wam ochota już na coś konkretniejszego, bo wszystko wskazuje na to, że zima nadciąga, zachęcam do zrobienia dania makaronowego z mięsem zapiekanym pod beszamelem. Jak już kiedyś pisałam nie przepadam za daniami mięsnymi, ale moi najbliżsi tak, więc od czasu do czasu specjalnie dla nich coś przygotowuję bardzo smacznego i sycącego, coś co można zrobić łatwo i szybko.


SKŁADNIKI:
3 porcje

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
300 g makaronu kokardki
1 łyżeczka oleju rzepakowego
400 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 cebula
parmezan
SKŁADNIKI SOS BESZAMELOWY:

25 g masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw do smaku przyprawami.

PRZYGOTOWANIE:
  • Makron ugotuj według przepisu na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty. 
  • Czosnek rozgnieć, cebulę drobno pokrój i podsmaż. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor, następnie dodaj passatę i dopraw do smaku przyprawami. 
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C 
  • Makron i mięso układaj w naczyniu żaroodpornym warszawami. Na dno naczynia wylej 3 łyżki sosu beszamelowego, na to ułóż połowę makaronu a na niego połowę mięsa. Na tą warstwę wylej połowę sosu beszamelowego i ponownie wyłóż resztę makaronu, a niego mięso,polej pozostałą częścią sosu beszamelowego. Wierzch możesz dodatkowo posypać parmezanem. 
  • Zapiekaj 10 minut w piekarniku. 
  • Smacznego:)
Inspiracja: Pyszne 25

12 komentarzy:

Lena pisze...

Oj, tak. Mróz nadciąga, a taki makaron bosko rozgrzewa ;)

Candy Pandas pisze...

Takie zapiekanki zawsze robi nasza ciocia :D Są przepyszne ale niestety za tłuste :/

Drink Eat Live pisze...

Wszystko zależy też od składników jakie się stosuje i ile zjemy, ale na pewno do odchudzajacych dań to nie należy;-) Dlatego też w poście polecam drugą alternatywę: dietetyczne, lekkie sałatki. Co kto woli do wyboru;-)

Candy Pandas pisze...

No tak takie dania do odchudzających się nie nadają, ale nie zmienia to faktu, że by się je zjadło bardziej niż niejedną sałatkę :D

Anonimowy pisze...

po tych świątecznych potrawach bardzo chętnie zjadłabym taki makaron :-))

http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pysznie podany makaron, zjadłabym :)

Bubu pisze...

Uwielbiam makaron w takiej wersji :)

Kolizje Smakow pisze...

Bardzo fajna propozycja. Uwielbiam makaron i sos beszamelowy więc takie danie na pewno przypadłoby mi do gustu!

Marcela pisze...

mmm... na taki makaron ochotę mam zawsze!

Chocolate Stop Tempting pisze...

Bardzo lubię takie obiady, jeszcze jak są tak pięknie podane. :))

Dagmara Fafińska pisze...

Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !