03 października 2014

DESER Z DYNI I OWOCÓW / PUMPKIN DESSERT WITH FRIUTS



Jesienią najbardziej lubię potrawy z dyni. Jej kolor działa na mnie niesamowicie rozweselająco. O zaletach dyni pisałam w poście o zupie kremie z dyni, w związku z czym zajrzyj i przeczytaj na jej temat więcej. Na zdjęciu widzisz dynię upieczoną, wypełnioną pieczoną gruszką oraz jabłkiem. Tak przygotowana dynię można zjeść z owocami, ale równie dobrze może posłużyć jako "naczynie" do zapiekania, by następnie pięknie i oryginalnie podać w nim deser.

SKŁADNIKI:

1 dynia green
1/2 jabłka
1/2 gruszki
1 figa
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka świeżo startego imbiru
6 goździków
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki cukru brązowego
syrop klonowy

         
Miąższ wraz z pestkami usunęłam, a środki wypełniłam imbirem i doprawionymi owocami.















Połówki dyni wypełnione owocami przed ponownym pieczeniem.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię umyłam i przekroiłam na pół. Usunęłam miąższ oraz pestki.
  2. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200°C, połówki dyni piekłam około 40 min. 
  3. Jabłko i gruszkę pokroiłam w kostkę, wymieszałam je, dodałam goździki, 1 łyżeczkę kardamonu, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę orzechów włoskich, 1 łyżkę migdałów. Figę pokroiłam na kilka plastrów. 
  4. Do środka podpieczonej dyni dodałam świeżo starty imbir, następnie wcześniej przygotowane owoce. Na wierzch ułożyłam plasterki figi, posypałam owoce resztą orzechów, migdałów, cukru brązowego oraz dodatkowo kardamonem. 
  5. Ponownie piekłam dynię i owoce około 20 minut w 200°C. 
  6. Deser podałam dodatkowo skropiony syropem klonowym. 
Smacznego:))





5 komentarzy:

Lena pisze...

Świetny pomysł na prawdziwie jesienny deser :)

Anonimowy pisze...

świetnie, pyszny, pięknie wyglądający, a do tego zdrowy deser :-)

RedHead pisze...

Takie jadalne miseczki są świetnym pomysłem! :)

Foodmania pisze...

rewelacyjny pomysł na dynię!

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję za fajne komentarze:)) Cieszę się, że pomysł się podoba:))