Jesienią najbardziej lubię potrawy z dyni. Jej kolor działa na mnie niesamowicie rozweselająco. O zaletach dyni pisałam w poście o zupie kremie z dyni, w związku z czym zajrzyj i przeczytaj na jej temat więcej. Na zdjęciu widzisz dynię upieczoną, wypełnioną pieczoną gruszką oraz jabłkiem. Tak przygotowana dynię można zjeść z owocami, ale równie dobrze może posłużyć jako "naczynie" do zapiekania, by następnie pięknie i oryginalnie podać w nim deser.
SKŁADNIKI:
1 dynia green
1/2 jabłka
1/2 gruszki
1 figa
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka świeżo startego imbiru
6 goździków
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki cukru brązowego
syrop klonowy
Miąższ wraz z pestkami usunęłam, a środki wypełniłam imbirem i doprawionymi owocami.
|
Połówki dyni wypełnione owocami przed ponownym pieczeniem.
|
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię umyłam i przekroiłam na pół. Usunęłam miąższ oraz pestki.
- Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200°C, połówki dyni piekłam około 40 min.
- Jabłko i gruszkę pokroiłam w kostkę, wymieszałam je, dodałam goździki, 1 łyżeczkę kardamonu, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę orzechów włoskich, 1 łyżkę migdałów. Figę pokroiłam na kilka plastrów.
- Do środka podpieczonej dyni dodałam świeżo starty imbir, następnie wcześniej przygotowane owoce. Na wierzch ułożyłam plasterki figi, posypałam owoce resztą orzechów, migdałów, cukru brązowego oraz dodatkowo kardamonem.
- Ponownie piekłam dynię i owoce około 20 minut w 200°C.
- Deser podałam dodatkowo skropiony syropem klonowym.
5 komentarzy:
Świetny pomysł na prawdziwie jesienny deser :)
świetnie, pyszny, pięknie wyglądający, a do tego zdrowy deser :-)
Takie jadalne miseczki są świetnym pomysłem! :)
rewelacyjny pomysł na dynię!
Dziękuję za fajne komentarze:)) Cieszę się, że pomysł się podoba:))
Prześlij komentarz