19 września 2014

ZUPA KREM Z DYNI NA OSTRO / HOT CHILI PUMPKIN CREAM SOUP



Dynia należy do moich ulubionych warzyw ze względu na walory odżywcze jak i działanie antydepresyjne, zwłaszcza późną jesienia i zimą. Dynia jest niskokaloryczna (100 g to 28 kcal), bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Jak podaje poradnikzdrowie.pl pestki dyni 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% - mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran a ponad to nazywany jest też męskim pierwiastkiem – chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Można śmiało stwierdzić, że dynia zwiększa płodność i sprawność seksualną. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ciekawostka jest, że miąższ dyni działa przeciw wymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży, a pestki dyni pomagają też zwalczyć chorobę lokomocyjną. Dziś podzielę się z wami jednym z moich ulubionych przepisów na zupę krem.

SKŁADNIKI:
0,5 kg dyni (obranej i pokrojonej)
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1/4 paryczki chili
1/4 łyżeczki curry
1 l bulionu warzywnego ( ugotowanego przez siebie samego)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

AKTUALIZACJA dnia 11 października 2014:

Ostatnio doprawiłam zupę w ten sposób:
  1. 1/4 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu utartego w moździerzu, 1/2 łyżeczki cynamonu: dodałam to do podsmażonej cebuli i czosnku 
  2. 1 łyżeczkę sosu sojowego i sproszkowanego imbiru na czubku noża, dodałam do gotującej się już zupy 
  3. Na koniec podsmaczyłam jeszcze odrobina soku z cytryny. 
  4. Jeśli ktoś chce do zupy znajdującej się w talerzu można dodać łyżkę mleczka kokosowego - smacznego :))
Na patelni duszę dynię, ziemniaki, cebulę, czosnek i chili. Obok w garnku gotuję bulion warzywny
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. 
  2. Dodaj umyte i pokrojone ziemniaki oraz dynię. Całość duś około 10-15 minut. Następnie całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości.Dopraw curry, sola i pieprzem. 
  3. Wszystkie składniki zmiksuj. Podawaj z pietruszką i pestkami dyni. 
  4. SMACZNEGO! 
Informacje na temat wartości odżywczych dyni zaczerpnęłam ze strony poradnikzdrowia.pl

Dynia na słodko i słono


2 komentarze:

Aguś kulinarnie pisze...

I curry i chili,oj ostro,ostro,ale pysznie i rozgrzewająco:)

Drink Eat Live pisze...

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach;)) Od nas zależy jak będzie ostro;))