05 września 2014

DIETETYCZNA SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, NASIONAMI KONOPI I SŁONECZNIKA

Nadszedł czas kiedy rzeczywiście czuję, że lato sobie gdzieś poszło i nie zamierza wracać, a ja za tym latem najchętniej poszłabym, a nawet pobiegła. To prawda, że po lecie przybyło mi parę cm w talii, wagi nawet nie sprawdzałam, bo czuję się trochę cięższa, zwłaszcza kiedy biegnę, tak łatwo nie pokonuję 6 km. 

Spadek formy nastąpił, więc czas już, by ją na nowo odzyskać a poza tym jednak moje kilometry w akcji Pomoc Mierzona Kilometrami też się liczą, więc odpowiednio zmotywowana jestem. Ja zebrałam do tej pory 231,8 km * a Ty? Zmiana diety też za tym idzie, więc przypominam Wam pyszną sałatkę z grillowanym kurczakiem oraz kolorowej cukinii, sałatka libańska zrobiona na kaszy jaglanej też fajna będzie, ale dziś sałatka z wędzonym łososiem, nasionami konopi i słonecznika. Lekka smaczna i pożywna.

  

W tej sałatce na szczególna uwagę zasługują nasiona konopi. Szczególnie polecane dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, wegetarian i wegan, kobiet w ciąży oraz dzieci. Jedną z najważniejszych właściwości nasion konopi, jest duża zawartość kwasów Omega-3 
i Omega – 6. Regularne spożywaniu nasion konopi sprawia, że kości i stawy stają się mocniejsze, a nasze ciało jest wzbogacane o wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne. Nasiona konopi obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także wzmacniają system odpornościowy, a nawet zmniejszą stres. Podobnie jak np. spirulina, zawierają niezwykle cenny kwas GLA (gamma – linolenowy). Jest to szczególny rodzaj Omega – 6, który nie tylko zmniejsza stany zapalne, ale również poprawia nasz metabolizm, odżywia włosy, skórę i paznokcie. Wartości odżywcze konopi(w 100g): 590kcal, węglowodany 7.6g, białko 33.8g, tłuszcz 45g. Porcja mojej sałatki ma 373 kcal.

SKŁADNIKI ( na jedną porcję):

100 g łososia wędzonego
100 g pomidorków koktajlowych
200 g szpinaku baby
5 ml oliwy z oliwek
10 g nasion konopi jadalnych łuskanych
10 g nasion słonecznika
kilka rzodkiewek
świeże oregano
chili, pieprz, sól


PRZYGOTOWANIE:
  • Szpinak,rzodkiewki, pomidorki umyj i osusz. 
  • Łososia pokrój na plasterki i dodaj do warzyw. 
  • Dodaj oregano, nasiona i przyprawy. 
  • Całość skrop oliwą z oliwek. 
  • Smacznego!
*AKTUALIZACJA : moje zebrane kilometry na dzień 15 września 2014 to 344 km :))

*AKTUALIZACJA AKTUALIZACJI : Ostatecznie udało mi się zebrać 469,6 km XD

1 komentarz:

Kasia Jastrzębska | Pełny talerz pisze...

Taka sałatka, to naprawdę samo zdrowie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)