Jest to moje ulubione danie. Wszystkie składniki są naturalne. Sos pomidorowy zrobiłam sama według własnej receptury. Jedna porcja dania ma 523 kcal.
Danie jest szybkie do zrobienia. Smaczne, efektowne i sycące. Dodatkowo można sobie ułatwić i przyśpieszyć pracę, jeśeli skorzystamy z gotowych pomidorów krojonych z puszki, do zrobienia sosu.
SKŁADNIKI 2 porcje:
12 szt. makaronu typu muszle
200 g sera typu feta light
200 g świeżego szpinaku ( dwie garście)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki masła
20 g startego parmezanu (opcjonalnie, ja nie użyłam)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz
Sos pomidorowy: UWAGA! (pomidory można zastąpić gotowymi krojonym z puszki)
4 pomidory lub (1 puszka pomidorów)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano
sól, pieprz
Przygotowanie sosu:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój na kawałki. (Te działanie pomijamy, jeśli korzystamy z pomidorów w puszce)
- W rondelku rozgrzej oliwę i przez 1 minutę delikatnie podsmaż zmiażdżony czosnek, dodaj pokrojone pomidory. Całość gotuj do miękkości, dodaj sól, pieprz, łyżeczkę posiekanych listków bazylii, tymianku i oregano. Dopraw do smaku.
PRZYGOTOWANIE :
- Muszelki zagotuj według przepisu na opakowaniu.
- Szpinak umyj i osusz. Podduś go na maśle z czosnkiem, pamiętaj by wcześniej przez 1 minutę podsmażyć zmiażdżony czosnek.
- Kiedy szpinak zwiędnie dodaj fetę i wymieszaj ją dokładnie ze szpinakiem.
- Ugotowane muszelki "zahartuj" zimną wodą i zacznij wypełniać je przygotowanym farszem.
- Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego, następnie układaj w nim muszelki. Opcjonalnie możesz posypać muszle startym parmezanem.
- Zapiekaj danie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C .
- Gotowe danie przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
- Smacznego:))
1 komentarz:
Bardzo lubię takie muszle. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Prześlij komentarz