15 września 2014

MAKARON MUSZELKI FASZEROWANY SZPINAKIEM I SEREM TYPU FETA


Mój piątkowy obiad wyglądał dokładnie tak jak widzisz na zdjęciu. Na balkonie w bloku, ustawiony stoliczek a na tym stoliczku zapiekane muszelki faszerowane fetą i szpinakiem w sosie pomidorowym. Zdjęcie szybko "wrzuciłam" na Instagrama, spontanicznie i autentycznie, bez jakichkolwiek ulepszeń. Tak żyję, tak jem. Jest to moje ulubione danie. Wszystkie składniki są naturalne. Sos pomidorowy zrobiłam sama według własnej receptury. Jedna porcja dania ma 523 kcal.

SKŁADNIKI na dwie porcje:
12 szt. makaronu typu muszle
200 g sera typu feta light
200 g świeżego szpinaku ( dwie garście)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki masła
20 g startego parmezanu (opcjonalnie, ja nie użyłam)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz

Sos pomidorowy:
4 pomidory
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano
sól, pieprz

Przygotowanie sosu:

  • Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój na kawałki.
  • W rondelku rozgrzej oliwę i przez 1 minutę delikatnie podsmaż zmiażdżony czosnek, dodaj pokrojone pomidory. Całość gotuj do miękkości, dodaj sól, pieprz, łyżeczkę posiekanych listków bazylii, tymianku i oregano. Dopraw do smaku.

PRZYGOTOWANIE dania:
  • Muszelki zagotuj według przepisu na opakowaniu. 
  • Szpinak umyj i osusz. Podduś go na maśle z czosnkiem, pamiętaj by wcześniej przez 1 minutę podsmażyć zmiażdżony czosnek. 
  • Kiedy szpinak zwiędnie dodaj fetę i wymieszaj ją dokładnie ze szpinakiem. 
  • Ugotowane muszelki "zahartuj" zimną wodą i zacznij wypełniać je przygotowanym farszem. 
  • Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego, następnie układaj w nim muszelki. Opcjonalnie możesz posypać muszle startym parmezanem. 
  • Zapiekaj danie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C . 
  • Gotowe danie przed podaniem udekoruj listkami bazylii. 
  • Smacznego:))


1 komentarz:

Kasia J pisze...

Bardzo lubię takie muszle. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)