12 stycznia 2019

WANILIOWY JAGIELNIK, BEZGLUTENOWE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

Kawałeczek waniliowego jagielnika zrobionego z mojego pysznego, zdrowego przepisu, doskonale sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, ciasto do kawy. Jagielnik można podzielić na mniejsze kawałki, wtedy go zamrozić i mieć „pod ręką” w każdej chwili. Można go delikatnie podgrzewać przed spożyciem, serwować z dżemem niskosłodzonym, jogurtem. Konsystencja ciasta przypomina sernik.


 Kasza jaglana nie zawiera glutenu. Poleca się ją szczególnie ludziom na diecie lekkostrawnej, wegetarianom, weganom, małym dzieciom oraz miłośnikom diet ekologicznych. Dietetycy zalecają spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie.

Kaszę jaglaną uzyskuje się z łuskanego ziarna prosa. Po usunięciu twardej łuski otrzymuje się niewielkie, żółte kuleczki. Są one dobrym źródłem energii; w 100 g kaszy znajduje około 340 kcal. To także dobre źródło białka i węglowodanów w optymalnych proporcjach, a także błonnika.

Co więcej, w kaszy jaglanej obecny jest tryptofan – aminokwas neutralizujący szkodliwy wpływ stresu na organizm. Tryptofan jest również pomocny w przypadku depresji, zmniejsza łaknienie oraz wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok. 


W oczyszczonych nasionach znajdziemy ponadto m.in. magnez , żelazo, fosfor, potas, wapń, sód, witaminy z grupy B i witamina C oraz PP. To jedyna kasza zasadotwórcza, co znaczy, że ma zdolność odkwaszania organizmu – jest szczególnie wskazana, jeśli często spożywasz mięso, słodycze, produkty z białej mąki czy nabiał.

SKŁADNIKI

Ciasto
200 g suchej kaszy jaglanej
90-100 g mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka roślinnego
150 g cukru brązowego
330 g jogurtu naturalnego
70-80 g masła
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
1-2 łyżeczki soku z cytryny
200 g orzechów nerkowca

Ciasteczkowy spód
100 g ciasteczek bezglutenowych
90 g płatków jaglanych
30 g cukru brązowego
60 g mąki ziemniaczanej
60 ml mleka roślinnego
3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy nerkowca płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy je na 6-8 godzin, żeby wchłonęły wodę.
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną? – Kaszę jaglaną przed gotowaniem  należy bardzo dokładnie przepłukać. Czynność tą należy powtarzać kilkukrotnie, nawet do 10 razy, dzięki temu pozbędziecie się cierpkiego posmaku. Na koniec woda musi być całkowicie klarowna. 
  3. Tak przygotowana kaszę zalewamy 0,5 l gorącym mlekiem roślinnym. Gotujemy ją na małym ogniu, około 15 min. pilnując, żeby nie doszło do przypalenia się kaszy. Ugotowana kasza ma być miękka, delikatna, wilgotna. Jeśli zdarzy się Wam, że woda całkowicie nie odparuje, to jej nadmiar należy odcedzić. 
  4. Ciasteczka bezglutenowe kruszymy, łączymy z płatkami jaglanymi, cukrem, mąką ziemniaczaną, mlekiem roślinnym i rozpuszczonym masłem. Masę przekładamy na dno formy (średnica około 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczkowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
  5. Ugotowana kaszę łączymy z orzechami, jogurtem, cukrem, mąką, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny, wszystko mieszamy i miksujemy na gładka masę. Wykładamy ją na podpieczony spód ciasteczkowy.
  6. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego  do 180 °C piekarnika. Pieczemy  50 min.
  7. Upieczony jagielnik studzimy w formie. Wierzch ciasta możemy udekorować cukrem pudrem, kakao, płatkami migdałowymi, kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami.


1 komentarz:

Lena pisze...

wygląda wspaniale:)