18 stycznia 2019

PŁATKI JAGLANE Z MARAKUJĄ W JOGURCIE – DRUGIE ŚNIADANIE

Być może często zastanawiacie się, co zjeść na drugie śniadanie, żeby było zdrowe, sycące i nie tuczące. Podpowiadam – płatki jaglane z marakują w jogurcie. Czym są płatki jaglane? Płatki jaglane produkowane są z obłuskanego i rozgniecionego ziarna prosa z którego pozyskujemy też kaszę jaglaną.

Zawierają 361 kalorii w 100 g produktu, 10% zawartości płatków stanowi białko. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi (4 g w 100 g płatków) korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego poprawiając procesy trawienne. Płatki jaglane nie zawierają glutenu! 

Marakuja, czyli passiflora, passion fruit lub po polsku męczennica jadalna jest bardzo wartościowym owocem, ponieważ zawiera wiele witamin A,C, E, K, B-kompleks, beta-karoten, mikro i makroelementy. Spożywanie marakui dodaje energii, korzystnie wpływa na układ nerwowy.


Płatki są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E poprawia wydolność mięśni. Zapobiega uszkodzeniom komórek ze względu na właściwości przeciwutleniające oraz przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają sprawność intelektualną i nastrój, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz syntezę hormonów płciowych.

W płatkach znajdziemy również cynk oraz kwas krzemowy. Składniki te wpływają bardzo korzystnie na stan włosów i paznokci.
Cynk wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, pracę trzustki oraz wielu innych narządów, w tym prostaty, uczestniczy w przemianach białek i tłuszczów.
Krzem z kolei wspiera w walce z trądzikiem, pozwala usunąć złogi zalegające w nerkach oraz jelitach i wspomaga proces detoksykacji organizmu.



Spożywając płatki jaglane i marakuję, poprawimy koncentrację poprzez eliminację uczucia zmęczenia i kłopotów z zasypianiem. Usprawnimy także pracę układu nerwowego. Pomożemy sobie w walce z zagrzybieniem organizmu oraz usprawnimy pracę nerek dzięki właściwościom moczopędnym. Obniżymy też poziom „złego” cholesterolu we krwi i usprawnimy syntezę kwasów tłuszczowych.

SKŁADNIKI
1 marakuja
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki ksylitolu lub miodu
2 łyżki płatków jaglanych

PRZYGOTOWANIE
  1. Płatki jaglane wsypujemy do kubeczka i  zalewamy je wrzątkiem, około 0,5 cm ponad ich powierzchnię. Kubeczek zakrywany talerzykiem i czekamy około 5 min, żeby płatki wchłonęły całkowicie wodę.
  2. Dodajemy jogurt, ksylitol i całość mieszamy.
  3. Marakuję myjemy, kroimy na  pół. Miąż i sok dodajemy do jogurty. Wierzch  możemy dodatkowo posypać odrobiną płatków jaglanych.
  4. Drugie śniadanie gotowe! SMACZNEGO

1 komentarz:

Lena pisze...

zdrowo i pysznie;)