07 grudnia 2018

ZAKWAS Z BURAKÓW DO BARSZCZU WIGILIJNEGO

Do przyrządzenia wigilijnego barszczu najlepiej użyć zakwasu z buraków, który dodaje się do wywaru warzywno-grzybowego. Jednak zakwas zacznij robić odpowiedni wcześniej, by zdążyć przed Wigilią. Czas kiszenia wynosi średnio 5 dni. Gotowy zakwas (kiszonka) świetnie smakuje, a ponadto jest bardzo zdrowy.


Warzywa poddane kiszeniu są bogate w składniki odżywcze. Kwaśne środowisko konserwuje witaminy. Ponadto kiszonki usprawniają perystaltykę jelit, obniżają ciśnienie krwi, działają pozytywnie na receptory mózgu. Flora bakteryjna kiszonek jest doskonale tolerowana przez organizm ludzki. Są także niskokaloryczne na 100 g produktu przypada około 40 kcal.


SKŁADNIKI
1 kg buraków
2-3 l letniej przegotowanej wody
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kromka żytniego chleba na zakwasie naturalnym

PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki umyj, wyszoruj, sparz wrzątkiem i nie obieraj ze skórki. 
  2. Pokrój je na cienkie plastry, ułóż w słoju lub kamionce. Dodaj przyprawy, zalej wodą a na wierzch połóż kromkę pieczywa żytniego. Naczynie przykryj gazą i odstaw. 
  3. Po 5 dniach usuń pianę, która powstanie a zakwas przecedź do wypażonej butelki. Na wierzch nalej łyżeczkę oliwy i zakorkuj. Przechowuj zakwas w lodówce.


1 komentarz:

Lena pisze...

nigdy jeszcze nie robiłam swojego zakwasu;)