31 stycznia 2020

JAGLANY BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY

Pełne dobrodziejstw, rozkoszne bananowe ciasto zaskoczy Was smakiem. Wilgotne, miękkie, pachnące, idealne do kawy! Wygląd jest tu najmniej istotny. Przyjemność jedzenia będzie tym większa, bo niespodziewana.


Ciasto bazuje na  bezglutenowej mące jaglanej. Oprócz bananów znajdziecie w nim suszone śliwki kalifornijskie i wiórki kokosowe.

SKŁADNIKI

125 g masła
0,5 kg przed obraniem bardzo dojrzałych bananów 
2 jajka
140 g cukru drobnego
175 g mąki jaglanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g wiórków kokosowych
100 g suszonych śliwek kalifornijskich

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce zmiksuj cukier z roztopionym masłem do momentu uzyskania puszystej jasnej masy, następnie dodawaj po kolei obrane i rozgniecione na papkę banany, potem jajka.
  2. Wmieszaj łyżką mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i śliwki. Składniki dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremki keksówki o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 C, piecz około 50 min. Ciasto ma odstawać od brzegów formy, a z wierzchu być sprężyste. 
  4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto foremce odstaw na 10 min. potem wyjmij je z foremki i study na metalowym ruszcie.
  5. SMACZNEGO:)

1 komentarz:

Lena pisze...

ale pychotka!