Potrzebujecie słodkiego prezentu? Te bezglutenowe ciasteczka owsiane spełnią to zadanie wyśmienicie. Sprawdzone przez obdarowanych! Oryginalna receptura mojego autorstwa, zawierająca tylko zdrowe składniki. To najlepszy przepis:))
Walory smakowe tych zdrowych ciasteczek uzyskałam dzięki daktylom i wiórkom kokosowym!
DAKTYLE zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka. W suszone daktylach, zawartość błonnika jest nieznacznie niż w owocach surowych.
Wielką zaletą jest, że te zdrowe, dietetyczne ciasteczka zrobicie szybko i bardzo łatwo:))
SKŁADNIKI
100 g mąki owsianej50 g płatków owsianych
50 g daktyli pokrojonych na kawałeczki
50 g wiórków kokosowych
90 g cukru brązowego
80-90 g oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
PRZYGOTOWANIE
- Wsyp do pojemnego naczynia suche składniki, oprócz wiórków i daktyli wymieszaj.
- Jajko rozbełtaj w miseczce widelcem.
- Na małej patelence rozpuść olej kokosowy, po czym wlej je do suchych składników i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko i znów wymieszaj. Na koniec dodaj daktyle i wiórki.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj małe lub większe porcje ciasta, spłaszczając je lekko, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami.
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180°C a następnie włożyć blachę z ciasteczkami na 15 minut.
Gotowe, wystudzone ciasteczka zapakuj każde osobno, w papier do pieczenia, przewiąż papierowym sznurkiem lub dratwą.
1 komentarz:
wyglądają pysznie:)
Prześlij komentarz