KTO NIE WIEDZIAŁ TEN JUŻ WIE! Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, patat, kūmara lub wijec ziemniaczany. Pochodzą z Ameryki Środkowej. Do Europy dotarły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Z kolei Portugalczycy zabrali je do Afryki i Indii. Obecnie do głównych producentów batatów należą Wietnam, Japonia, Chiny, Indie.
Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, fioletowym, czerwonym, pomarańczowym, żółtym i białym. Bataty są dobre na pamięć, wzrok, cukrzycę, posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin z grupy B, witaminę C i E, kwas foliowy.
Kopytka z batatów będą, więc smacznym, zdrowym obiadem. Wykonanie kopytek zajmuje trochę czasu, ale tego w weekend mamy sporo. Nagrodą za trud, będą pyszne, zdrowe, pomarańczowe, wesołe kopytka:)
Jak zrobić kopytka z batatów?
SKŁADNIKI (2 porcje)
250 g batatów
2 łyżki serka Philadephia
80-100g maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka gorącej wody
kilka listków kolendry
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
SMACZNEGO:)
RADA: Jeśli przypadkiem zostanie wam trochę kopytek, zostawcie je na następny dzień, ponieważ można je odgrzać w mikrofali i będą tak samo pyszne;)
SKŁADNIKI (2 porcje)
250 g batatów
2 łyżki serka Philadephia
80-100g maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka gorącej wody
kilka listków kolendry
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
- Bataty w „mundurkach” ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy ostygną zdejmij z nich skórkę.
- Do 80 g mąki dodaj 1 łyżkę gorącej wody i odstaw ją na kilkanaście minut, by wytworzył się gluten, który ułatwi sklejanie ciasta.
- Bataty rozgnieć widelcem, dodaj serek, a następnie wmieszaj składniki w mąkę i zagnieć ciasto. Pozostałą mąkę dodawaj po trochu, ciasto będzie się kleić, ale jak tylko da się z niego uformować wałeczki grubości palca, zaprzestań tej czynności. Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że kopytka będą twarde.
- Wałeczki ciasta o długości mniej więcej 2-3 cm ucinaj pod kątem i wrzucaj do gotującej się wody. Kiedy tylko wypłyną zbieraj je łyżką cedzakową. Układaj na talerzu posmarowanym masłem lub olejem rzepakowym.
- Ostatnim krokiem przed konsumpcją jest podsmażenie kopytek wraz z bułką tartą na maśle.
- Podawaj ciepłe, udekorowane kolendrą.
SMACZNEGO:)
RADA: Jeśli przypadkiem zostanie wam trochę kopytek, zostawcie je na następny dzień, ponieważ można je odgrzać w mikrofali i będą tak samo pyszne;)
1 komentarz:
fajny pomysł na odmianę kopytek:)
Prześlij komentarz