23 sierpnia 2018

KOMPOT ŚLIWKOWY NISKOSŁODZONY ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW

Oprócz dużych ilości wody mineralnej, nawet do 2 l dziennie, proponuję urozmaić sobie smak spożywanych płynów – pysznym kompotem śliwkowym. Taki kompot można też zapasteryzować i trzymać w domowej spiżarce „na zapas” np. na święta:)

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe i nie każdy je lubi, a zwłaszcza wigilijnego kompotu z suszonych owoców.



SKŁADNIKI

1 kg śliwek ( nie trzeba drylować)
1,5 l wody
3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu ( wersja niskosłodzona)
1,5 litrowy słoik, jeśli zamierzamy przygotować kompot np. na zapas do spiżarki
3 goździki, szczypta cynamonu, kardamonu

PRZYGOTOWANIE
  1. Śliwki umyj. 
  2. Cukier rozpuść w letniej wodzie, dodaj do niego przyprawy.
  3. Jeśli robisz kompot na zapas, to słoik porządnie umyj i ułóż w nim śliwki, zalej przygotowanym syropem. Słoik zakręć, włóż do garnka z gotującą się wodą i pasteryzuj około 15 min.
  4. Jeśli robisz kompot do spożycia od razu, zagotuj syrop z przyprawami i włóż do niego śliwki. Gotuj około 5 min., do momentu kiedy śliwki zrobią się miękkie i puszczą sok.
  5. Przygotowany kompot ostudź i trzymaj w lodówce, ponieważ mocno schłodzony smakuje najlepiej:)
Śliwki z kompotu możemy potraktować jako deser i zjeść je na koniec, ewentualnie dodać do jogurtu, musli, porannej owsianki:))




1 komentarz:

Lena pisze...

nigdy nie jadłam kompotu ze świeżych śliwek:)