Marakuja czyli passion fruit kojarzy mi się najbardziej z wakacjami na Maderze, gdzie jej odmian jest sporo. Mango jego soczystość i aromat z Indiami, a pomarańcze uwielbiam za ich sok i cudowny kolor.
Więcej o mango przeczytacie w poście jak zrobić koktajl mango lassi a o marakuji i innych wspaniałościach w mojej relacji z Madery. Na zdjęciu widać różne odmiany passion fruit.
Rozmarzyłam się trochę o wakacjach, ale należę do osób bardzo ciepło lubnych i lubię upały.
Przepis na koktajl jest prosty i szybki. Takie najbardziej lubię. Jego kolory poprawiają nastrój, antydepresyjne działanie gwarantowane.
SKŁADNIKI:
1 dojrzałe mango
2 pomarańcze
1-2 passion fruit
3 listki mięty
odrobinka świeżej papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
- Mango obdzieramy ze skórki (nie obieramy). Wyciskamy sok z pomarańczy. Marakuję dzielimy na połówki i wybieramy miąższ.
- Wszystkie składniki blendujemy wraz z listkami mięty, możemy dodać malutkie kawałeczki chili, jeśli koktajl jest zbyt słodki.
- Zmiksowany koktajl rozlewamy do 2 szklanek i dekorujemy listkami mięty.
- SMACZNEGO:))
1 komentarz:
chętnie spróbuję:)
Prześlij komentarz