26 lutego 2017

PUDER MARCHEWKOWY / POSYPKA MARCHEWKOWA DO CIAST


Marchewkowy puder czy też posypka marchewkowa do ciast, to nic innego jak sproszkowana wysuszona marchew. Wykonanie jej jest banalne i szybkie, a stanowi świetny dodatek do dekoracji np. ciasta marchewkowego, cappuccino lub korzennego latte albo jeszcze lepiej jesiennego pumpkin spice latte. Ja użyłam go do ciasta marchewkowego w wersji bezglutenowej i normalnej. Oba przepisy znajdziecie na moim blogu ciasto marchewkowe bezglutenoweciasto marchewkowe zwykłe. Zapraszam :))

SKŁADNIKI:
2 marchewki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Marchewki umyłam i obrałam ze skórki, następnie pokroiłam obierkiem na cienkie paski. 
  2. Ułożyłam je na blaszce pokrytej pergaminem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 40-60 minut by je wysuszyć. Sprawdzałam marchew, by się nie przypiekła. 
  3. Kiedy była już dostatecznie wysuszona, zmieliłam ją w młynku do kawy. Posypkę przechowuję w słoiczku. 

4 komentarze:

Lena pisze...

ciekawy pomysł:)

Mada pisze...

ciekawa jestem jak taki puder smakuje w kawie chociaż chętniej widziałabym go jako dekorację w cieście marchewkowym:)

Drink Eat Live pisze...

Praktycznie to jest bardziej dekoracja - posypka. Ładnie wygląda na białej piance na kawie, kremie śmietanowym. Można też użyć do sałatki☺

Pat Dream pisze...

Na to bym nie wpadła. Co za świetny pomysł. Zrobię na pewno.