Chłodnik z botwinki do tego wegański w upalne dni to więcej niż ideał! To boskie orzeźwienie i nasycenie:))
Botwinka należy do ulubionych moich warzyw. Taka zupka z młodych buraczków i warzyw jest idealna:) Chłodną zupkę zrobicie błyskawicznie, czas gotowania to tylko 15 min. i czego chcieć więcej, gdy dręczy i męczy nas upał? Jeśli wolicie inną zimna zupę np. owocową to polecam chodniczek truskawkowy. Przepis oczywiście na moim blogu pod tym linkiem.SKŁADNIKI:
1 ogórek
5 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
4 łyżki świeżego pokrojonego koperku
1 l mleka owsianego lub sojowego, ryżowego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Botwinkę obieram, myję i kroje w kostkę. Łodyżki z liśćmi myję dokładnie i kroję na kawałeczki. Zalewam ją w garnku wodą i gotuję 15 min. na średnim ogniu.
- Ogórek obieram, ścieram na grubej tarce, czosnek miażdżę w prasce. Rzodkiewki kroję na plasterki a koperek szatkuję.
- Do ugotowanej botwinki wlewam mleko, dodaję ogórek, rzodkiewkę i koperek. Doprawiam solą i pieprzem.
- Zupę schładzam w lodówce, wtedy dopiero podaję.
- SMACZNEGO:))
2 komentarze:
takie chłodnik dziś to się przyda:)
I do tego dużo koperku <3
Prześlij komentarz