25 czerwca 2016

WEGAŃSKI CHŁODNIK Z BOTWINKI. IDEALNE ORZEŹWIENIE

Chłodnik z botwinki do tego wegański w upalne dni to więcej niż ideał! To boskie orzeźwienie i nasycenie:))

Botwinka należy do ulubionych moich warzyw. Taka zupka z młodych buraczków i warzyw jest idealna:)  Chłodną zupkę zrobicie błyskawicznie, czas gotowania to tylko 15 min. i czego chcieć więcej, gdy dręczy i męczy  nas upał? Jeśli wolicie inną zimna zupę np. owocową to polecam chodniczek truskawkowy. Przepis oczywiście na moim blogu pod tym linkiem.

SKŁADNIKI:

1 ogórek
5 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
4 łyżki świeżego pokrojonego koperku
1 l mleka owsianego lub sojowego, ryżowego
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  • Botwinkę obieram, myję i kroje w kostkę. Łodyżki z liśćmi myję dokładnie i kroję na kawałeczki. Zalewam ją w garnku wodą i gotuję 15 min. na średnim ogniu. 
  • Ogórek obieram, ścieram na grubej tarce, czosnek miażdżę w prasce. Rzodkiewki kroję na plasterki a koperek szatkuję.
  • Do ugotowanej botwinki  wlewam mleko, dodaję ogórek, rzodkiewkę i koperek. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Zupę schładzam w lodówce, wtedy dopiero podaję.
  • SMACZNEGO:))

2 komentarze:

Lena pisze...

takie chłodnik dziś to się przyda:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

I do tego dużo koperku <3