19 marca 2016

WEGAŃSKIE PASZTECIKI Z GRZYBAMI

Tym razem jednak proponuję wspaniałe, aromatyczne do tego bardzo zdrowe paszteciki z białej  drobnej fasoli  z dodatkiem leśnych grzybów. Będą doskonałą alternatywą dla tłustych mięsnych pasztetów, które zazwyczaj goszczą na naszych stołach. Są świetne dla osób na diecie niskokalorycznej, odchudzających się, czy też dbających o odpowiedni poziom złego cholesterolu LDL

Oryginalnie podane, podzielone już na małe porcyjki paszteciki będą pokusą której nikt się nie oprze. Ich wierzch możecie udekorować już przed pieczeniem listkami laurowym, zielem angielskim, owocami jałowca oraz małymi pieczarkami pokrojonymi wzdłuż. Dobrze będzie jeśli te „dekoracje”ˆ natrzecie wcześniej olejem. Paszteciki doskonale smakują z chrzanem i jajkiem (przepis już wkrótce na blogu), ćwikłą i marynatami.

SKŁADNIKI:
na 12 sztuk

250 g drobnej białej fasoli moczonej w zimnej wodzie przez całą noc
20 g suszonych borowików moczonych w zimnej wodzie przez całą noc
20 g suszonych podgrzybków moczonych w zimnej wodzie przez całą noc
170 g mąki owsianej  lub zmielonych płatków owsianych
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka owoców jałowca
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki suszonego koperku
¼ łyżeczki cząbru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki musztardy
70 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki
sól, pieprz

2 arkusze papieru do pieczenia  z których wytnij 12 mniejszych kawałków (około 10 x 10 cm) do wyłożenia foremki na babeczki

Do dekoracji: 2 małe pieczarki pokrojone wzdłuż posmarowane olejem, 4 listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca

PRZYGOTOWANIE:
  • Fasolę przepłucz i włóż do garnka, dodaj  podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Dolej 1,5 szklanki wody i gotuj wszystko około 50  minut aż fasola zmięknie, na koniec odcedź zawartość.
  • ½ cebuli pokrój drobno, czosnek posiekaj i podsmaż warzywa na jednej łyżce oleju rzepakowego, wraz z listkiem laurowym i 1 ziarenkiem ziela do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec usuń listek i ziele
  • Na osobnej patelni podgrzej drugą łyżkę oleju rzepakowego, zeszklij na nim drugą połowę cebuli, dodaj listek laurowy, owoce jałowca, ziarenko ziela. Dodaj  odsączone pokrojone  w drobne kawałki borowiki. Dopraw solą i pieprzem, smaż grzyby około 10 minut. Na koniec usuń listek, ziele, jałowce.
  • Do ostudzonej fasoli i podgrzybków, dodaj zeszkloną cebulę i podsmażone grzyby, pozostałe przyprawy, mąkę owsianą i olej. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, sprawdź smak i ewentualnie dodaj soli i pieprzu. Masę pasztetową przełóż do foremek. 
  • Paszteciki piecz 35 minut w temperaturze 190°C. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • SMACZNEGO:))


10 komentarzy:

Lena pisze...

Bardzo smakowite paszteciki ;)

Candy Pandas pisze...

Po takie mini paszteciki to można sięgać i sięgać przy stole :D

u rudej na talerzu pisze...

Jakie fajne malutkie paszteciki :) Ładnie się prezentują :}

VEGANation pisze...

Takie paszteciki są wręcz idealne na Wielkanoc ;D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Nie oparłabym się tym pasztecikom :)

Mada pisze...

uwielbiam fasolę pod każdą postacią. Ostatnio robiłam pasztet z grochu ale myślę ze fasolowy będzie delikatniejszy w smaku. Zaciekawił mnie też te z linka- z soczewicy i kaszy jaglanej:). ale najbardziej podoba mi się forma wykonania- w postaci muffinek!

Drink Eat Live pisze...

Ja muszę spróbować w takim razie z grochu:))

Unknown pisze...

Jakież urocze cuda :>

Łukasz Majchrowski pisze...

Bardzo smakowity pomysł i świetna propozycja podania <3

Domenica pisze...

Ależ cudowna propozycja! Muszę wypróbować! :)