Czy jedliście kiedyś bezy z lemon curd i mixem jogutrowo-malinowym? Nie piszę specjalnie tu o bitej śmietanie, ponieważ ta jest szalenie tłusta i kaloryczna aczkolwiek przyznam, że słodsza i delikatniejsza, więc dla wielu po prostu najlepsza, jednak nie dla mnie.
Wersja, którą proponuję zamiast bitej śmietany zawiera jogurt i konfiturę malinową. Uwielbiam lemon curd i przepis na moim blogu jest tutaj dodam, że jest to wspaniały dodatek do tarty cytrynowej, czy też wielkanocnych mazurków. Bezy natomiast oczywiście, że powstają z ubitych białek, cukru z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej i soku z cytryny, więc są tak łatwe i proste w wykonaniu, że szkoda marnować białka, bo tych pewnie będzie wkrótce sporo zwłaszcza kiedy piecze się serniki, namawiam zatem do zrobienia z tzw. resztek po żółtku kokosanek, albo tego przepysznego deseru.SKŁADNIKI:
lemon curd
220 g cukru pudru
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki soku z cytryny
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
4 łyżki konfitury malinowej lub świeże owoce jagodowe, zmiksowane z cukrem na mus
miód, syrop z agawy do polania
PRZYGOTOWANIE:
- Wykorzystujemy lemon curd, który wcześniej zrobiliśmy.
- Białka ubiłam na sztywną pianę a następnie łyżeczka po łyżeczce dodawałam cukier puder cały czas ubijając białka aż masa stała się sztywna i błyszcząca, na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i dolałam sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 150°C
- Na papierze do pieczenia narysowałam 4 okręgi o średnicy 10 cm. Położyłam je na blaszkę, po czym uformowałam z masy białkowej 4 okrągłe bezy według wyznaczonych granic.
- Wstawiłam do piekarnika i zmniejszyłam temperaturę do 130°C. Piekłam około półtorej godziny i pozostawiłam bezy do wyschnięcia na całą noc(mimo to moje bezy były w środku miękkie).
- Wierzch każdej bezy pokryłam lemon curdem, mixem jogurtowo-malinowym, udekorowałam połówkami świeżych truskawek i polałam syropem.
- Deser były niebiański, Pavlovej raczej nikt się nie oprze, zwłaszcza w mini wersji:))SMACZNEGO:))
Inspiracja: Jamie Oliver, Donna Hay
7 komentarzy:
Boski deser, jak z najlepszej cukierni ;)
Kruche maleństwa z pysznym kremem...mniam :)
jak ja uwielbiam takie małe słodkości! z lemon curd i tą masą jogurtową... niebo!
Bardzo apetyczna propozycja :)
wyglądają baaaardzo pysznie :)
wygląda obłędnie :)
uwielbiam lemon curd, w połączeniu z pavlovą to prawdziwe delicje :)
Prześlij komentarz