04 lutego 2015

CINNAMON ROLLSY Z KARDAMONEM / CINNAMON-CARDAMOM ROLLS

Istnieje wiele przepisów na cinnamon rollsy, ale nie każdy zasługuje na uwagę, wiem to po sobie. Już czytając recepturę można zorientować się, czy ciasto będzie smaczne. Jeżeli mieliśmy jakieś wątpliwości, to upieczenie bułeczek rozwieje nasze wątpliwości, a prawda wyjdzie na jaw. 

Przepis na ciasto, który podaję opracowałam na bazie receptury cynamonowo-czekoladowej chałki (jest ona na moim blogu). Moje cynamonowo-kardamonowe bułeczki, pokryłam gęstym, waniliowym lukrem na mleku. Jeśli zostanie Wam ich trochę po upieczeniu, to radzę je zamrozić. Następnego dnia po odmrożeniu w mikrofalówce będą jak świeżo upieczone:)) Pyszności:)


SKŁADNIKI

 Ciasto 
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
100 g masła klarownego płynnego
120-140 ml letniego mleka
3 żółtka
80 cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


 Wypełnienie 
4 łyżki masła klarownego płynnego
6 łyżek cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
SKŁADNIKI:

 Lukier 
10 dag cukru pudru
1 łyżka gorącego mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Formowanie wałka:))
Przed pieczeniem:))

Zaraz po upieczeniu:))

PRZYGOTOWANIE:
  • Pracę zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego, ja zrobiłam je w automacie do pieczenia chleba ustawiając program dough, ewentualnie można wykonać je ręcznie, tutaj znajdziesz sposób wykonywania ciasta drożdżowego w ten sposób.
  • Masła rozpuściłam w rondelku dodałam, cukier i przyprawy, wszystko krótko wymieszałam.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części, żeby łatwiej było je rozwałkować i zrobić dwa prostokąty o wymiarach 25X35 cm.
  • Prostokąty wypełniłam nadzieniem, zostawiając wzdłuż jednej dłuższej krawędzi pasek 2 cm, następnie zrolowałam i pokroiłam wałki nożem na 6 części o równych długościach. Otrzymałam w ten sposób 12 małych bułeczek.
  • Formę na muffinki wysmarowałam masłem i umieściłam w niej bułeczki, delikatnie naciskając je całą powierzchnią dłoni, tak żeby dopasować je do foremki.
  • Wypełnioną foremkę zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (może być krócej).
  • Piekarnik nagrzałam do temperatury 180°C, piekłam 20 minut.
  • Kiedy bułeczki wystygły przygotowałam lukier mieszając wszystkie składniki razem (jeśli lukier byłby za rzadki trzeba dodać więcej cukru)i od razu rozsmarować go.
Bułeczki smakowały znakomicie!


14 komentarzy:

Lena pisze...

Uwielbiam to połączenie przypraw, i delikatnego ciasta. Nie piekłam w formie do muffinek, muszę spróbować :)

Drink Eat Live pisze...

Forma do muffinek jest bardzo wygodna, bułeczki są kształtne i ładnie się prezentują , każda z osobna:))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Fantastyczne bułeczki, uwielbiam cynamon! :)

Candy Pandas pisze...

Kiedyś na szkolnej imprezie kupiłyśmy takie domowe cynamonowe ślimaczki i były po prostu przecudne :) Później już w żadnej cukierni takich dobrych nie dostałyśmy :/

Anonimowy pisze...

one śnią mi się po nocach! idealne bułeczki na zimę mmm!

Drink Eat Live pisze...

Najlepsze robi się samej, zawsze są smaczne (nawet gdy nie wyjdą);))

Drink Eat Live pisze...

Mnie się też śniły, więc w końcu musiałam zrobić oczywiście z przyjemnością:))

napiecyku pisze...

Bułeczki pięknie się napuszyły, idealne na śniadanie :)

Kolizje Smakow pisze...

Wyglądają cudownie i bardzo apetycznie :) Oryginalny pomysł ze sposobem pieczenia, ale widzę skuteczny :)

gin pisze...

Cudownie wyglądają, uwielbiam takie cynamonowe bułeczki :)

amandaricci.butikzprzepisami pisze...

Urocze! Takie ciepłe prosto z pieca - najlepsze do kawy! :)

Drink Eat Live pisze...

Zawsze można zamrozić, potem odmrozić następnego dnia w mikrofali i smakują tak samo pysznie i cieplutko:))

Drink Eat Live pisze...

Właśnie dlatego bardzo lubię piec drożdżowe ciasta:))

Drink Eat Live pisze...

I efektowny również:))