Istnieje wiele przepisów na cinnamon rollsy, ale nie każdy zasługuje na uwagę, wiem to po sobie. Już czytając recepturę można zorientować się, czy ciasto będzie smaczne. Jeżeli mieliśmy jakieś wątpliwości, to upieczenie bułeczek rozwieje nasze wątpliwości, a prawda wyjdzie na jaw.
Przepis na ciasto, który podaję opracowałam na bazie receptury cynamonowo-czekoladowej chałki (jest ona na moim blogu). Moje cynamonowo-kardamonowe bułeczki, pokryłam gęstym, waniliowym lukrem na mleku. Jeśli zostanie Wam ich trochę po upieczeniu, to radzę je zamrozić. Następnego dnia po odmrożeniu w mikrofalówce będą jak świeżo upieczone:)) Pyszności:)SKŁADNIKI
Ciasto
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
100 g masła klarownego płynnego
120-140 ml letniego mleka
3 żółtka
80 cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
100 g masła klarownego płynnego
120-140 ml letniego mleka
3 żółtka
80 cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wypełnienie
4 łyżki masła klarownego płynnego
6 łyżek cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
SKŁADNIKI:
4 łyżki masła klarownego płynnego
6 łyżek cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
SKŁADNIKI:
Lukier
10 dag cukru pudru
1 łyżka gorącego mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
10 dag cukru pudru
1 łyżka gorącego mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Formowanie wałka:)) |
Przed pieczeniem:)) |
Zaraz po upieczeniu:)) |
14 komentarzy:
Uwielbiam to połączenie przypraw, i delikatnego ciasta. Nie piekłam w formie do muffinek, muszę spróbować :)
Forma do muffinek jest bardzo wygodna, bułeczki są kształtne i ładnie się prezentują , każda z osobna:))
Fantastyczne bułeczki, uwielbiam cynamon! :)
Kiedyś na szkolnej imprezie kupiłyśmy takie domowe cynamonowe ślimaczki i były po prostu przecudne :) Później już w żadnej cukierni takich dobrych nie dostałyśmy :/
one śnią mi się po nocach! idealne bułeczki na zimę mmm!
Najlepsze robi się samej, zawsze są smaczne (nawet gdy nie wyjdą);))
Mnie się też śniły, więc w końcu musiałam zrobić oczywiście z przyjemnością:))
Bułeczki pięknie się napuszyły, idealne na śniadanie :)
Wyglądają cudownie i bardzo apetycznie :) Oryginalny pomysł ze sposobem pieczenia, ale widzę skuteczny :)
Cudownie wyglądają, uwielbiam takie cynamonowe bułeczki :)
Urocze! Takie ciepłe prosto z pieca - najlepsze do kawy! :)
Zawsze można zamrozić, potem odmrozić następnego dnia w mikrofali i smakują tak samo pysznie i cieplutko:))
Właśnie dlatego bardzo lubię piec drożdżowe ciasta:))
I efektowny również:))
Prześlij komentarz