Przepis na tę pyszną zapiekankę pochodzi z styczniowo-lutowego KUKBUKA. Jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Na danie z topinamburem miałam już od dawna ochotę, więc ten Kukubukowy dla mnie był jak znalazł i teraz chętnie z wami się nim podzielę. Niemniej trochę go odchudziłam, gdyż na co dzień nie stosuję śmietany kremówki.
Topinambur gości już na dobre od kilkunastu miesięcy i wydaję się,że zostanie w polskiej kuchni na dobre, choć jego cena nie jest czynnikiem zachęcającym, gdyż w Almie 0,5 kg topinamburu kosztuje około 10 zł. Jednak warto od czasu do czasu pozwolić sobie na taka odmianę smaków, ponieważ można go jeść na surowo, ale i doskonale posłuży do zrobienia zupy, czy też przekąski. Dodatkowo jak podaje czasopismo cytuję „Dobrze wpływa na zdrowie cukrzyków, bo zawiera insulinę (naturalny prebiotyk), który w połączeniu z pektynami i błonnikiem oczyszcza organizm i przyśpiesza przemianę materii. Działa także osłonowo na wątrobę”. Ciekawostką jest, że nazwa pochodzi z XVII wieku od słowa francuskiego zainspirowanego brazylijskim plemieniem Tupinamba, tak podaje KUKUBUK. Oto przepis trochę zmodyfikowany, ale uważam że na korzyść.SKŁADNIKI:
300 g łososia
200 g topinamburu
4 ziemniaki
50 g sera gorgonzola
200 jogurtu naturalnego
5 łyżek bułki tartej
½pęczka pietruszki
½pęczka koperku
20 g orzechów laskowych
2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia myjemy i pozbawiamy skóry, dzielimy go na kilka części.
- Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy na cienkie plastry.
- Bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką i koperkiem oraz rozkruszonym orzechami, następnie dodajemy oliwę.
- Rozdrobniony ser mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem.
- Dno żaroodpornego naczynie skrapiamy oliwą, układamy warstwę ziemniaków, na to plastry łososia, następnie kolejną warstwę ziemniaków a na nie topinambur.
- Całość polewamy sosem jogurtowo-serowym i posypujemy mieszanką bułki tartej, orzechów i ziół.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy około 50 minut.
- Pycha i smacznego:))
13 komentarzy:
wygląda obłędnie! zapisuję do zrobienia :-)
Bardzo ciekawa zapiekanka, coś nowego ;)
super zapiekanka - wszystkie składniki uwielbiam musi byc pyszna :)
Świetna zapiekanka, uwielbiam takie dania, łososia to już w ogóle :)
Brzmi bardzo dobrze! :)
Pycha! Kocham takie zapiekanki!
Idealna zapiekanka zimową porą! Ciekawe informacje o topinamburze. :)
Nie kupiłam kukbuka, a i tak mam przepis ;) no proszę! dzięki
Topinambur coraz bardziej popularny, a ja nie potrafię się do niego przekonać.
wygląda pysznie! aż nabrałam ochoty!
mniam mniam :D
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz