20 lutego 2015

CHILI CON CARNE

Bardzo lubię przygotowywać dania, które są wyjątkowe w smaku, sycą a przede wszystkim lubiane przez najbliższe dla mnie osoby. Taka potrawą jest chili con carne:)) 

Można je bardzo szybko przygotować i podawać z czym tylko dusza zapragnie. Ja osobiście lubię je z świeżą bagietką:)) Inspiracja pochodzi z książki Pyszne 25 i jest to jeden z moich ulubionych przepisów z tej książki.



SKŁADNIKI:

300 g dobrego mielonego mięsa wołowego (najlepiej kupionego w kawałku i zmielonego potem w domu)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki
½ puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ oregano
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • W  dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy chwilę  na nim pokrojony wcześniej drobno czosnek i cebulę. Dodajemy chili, paprykę, oregano, kmin rzymski i smażymy całość 1 minutę ciągle mieszając.
  • Następnie dodajemy mięso, smażymy całość aż zmieni kolor, wtedy dodajemy pomidory, ewentualnie trochę wody, gotujemy wszystko 10 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy kolejne 5 minut, po czym dodajemy fasole i znów zostawiamy na 5 minut.
  • I tak w 30 minut mamy wspaniałe danie:)) Pozostaje tylko doprawić solą i pieprzem do smaku:)) Smacznego;)

8 komentarzy:

Lena pisze...

Takie danie jest przepyszne właśnie w zimowe dni, nic tak nie dodaje sił i humoru ;)

Konczi i Szpileczka pisze...

Uwielbiam ! Wygląda idealnie ... porywam porcyjkę :)

Kolizje Smakow pisze...

Pyszności :) Uwielbiam chili con carne. Twoje wygląda wybornie :)

Anonimowy pisze...

oj to chilli to jedno z moich ulubionych dań, wyśmienite! :-)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Och to jedno z ulubionych dań mojej rodziny :D

Picante Jalapeno pisze...

Ale pyyycha ;-)

Candy Pandas pisze...

Jak z fasolą to bierzemy od razu :) Tylko kmin rzymski musiałybyśmy ominąć :P

Drink Eat Live pisze...

Hahaaa;)) a ja kmin uwielbiam :))