Bardzo lubię przygotowywać dania, które są wyjątkowe w smaku, sycą a przede wszystkim lubiane przez najbliższe dla mnie osoby. Taka potrawą jest chili con carne:))
Można je bardzo szybko przygotować i podawać z czym tylko dusza zapragnie. Ja osobiście lubię je z świeżą bagietką:)) Inspiracja pochodzi z książki Pyszne 25 i jest to jeden z moich ulubionych przepisów z tej książki.
SKŁADNIKI:
300 g dobrego mielonego mięsa wołowego (najlepiej kupionego w kawałku i zmielonego potem w domu)2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki
½ puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ oregano
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy chwilę na nim pokrojony wcześniej drobno czosnek i cebulę. Dodajemy chili, paprykę, oregano, kmin rzymski i smażymy całość 1 minutę ciągle mieszając.
- Następnie dodajemy mięso, smażymy całość aż zmieni kolor, wtedy dodajemy pomidory, ewentualnie trochę wody, gotujemy wszystko 10 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy kolejne 5 minut, po czym dodajemy fasole i znów zostawiamy na 5 minut.
- I tak w 30 minut mamy wspaniałe danie:)) Pozostaje tylko doprawić solą i pieprzem do smaku:)) Smacznego;)
8 komentarzy:
Takie danie jest przepyszne właśnie w zimowe dni, nic tak nie dodaje sił i humoru ;)
Uwielbiam ! Wygląda idealnie ... porywam porcyjkę :)
Pyszności :) Uwielbiam chili con carne. Twoje wygląda wybornie :)
oj to chilli to jedno z moich ulubionych dań, wyśmienite! :-)
Och to jedno z ulubionych dań mojej rodziny :D
Ale pyyycha ;-)
Jak z fasolą to bierzemy od razu :) Tylko kmin rzymski musiałybyśmy ominąć :P
Hahaaa;)) a ja kmin uwielbiam :))
Prześlij komentarz