Kutia, która należy u nas do tradycyjnych 12 potraw podawanych w czasie Wigilii, jest również stosowana w kuchni ukraińskiej, litewskiej, białoruskiej a także rosyjskiej.
Kutię spożywa się od Wigilii do Nowego Roku. Zwyczajowo stosuje się w niej obtłuczone ziarno pszenicy, lecz w mojej wersji zastąpiłam ją bezglutenową kaszą jaglaną. Niezastąpiony jest oczywiście mak. Przepis jest pyszny. Kutia zdrowa i bardzo smaczna w pełni glutenfree!SKŁADNIKI:
8 porcji
100 g kaszy jaglanej
150 g maku
1 łyżka oleju kokosowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml wody
2-3 łyżki miodu (ewentualnie syropu z agawy w opcji dla wegan)
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek zmieszanych, sparzonych wrzątkiem i umytych pokrojonych daktyli, fig, orzechów laskowych, orzechów włoskich i migdałów(im więcej bakalii tym lepiej)
otarta skórka z pomarańczy, limonki, cytryny
PRZYGOTOWANIE:
150 g maku
1 łyżka oleju kokosowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml wody
2-3 łyżki miodu (ewentualnie syropu z agawy w opcji dla wegan)
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek zmieszanych, sparzonych wrzątkiem i umytych pokrojonych daktyli, fig, orzechów laskowych, orzechów włoskich i migdałów(im więcej bakalii tym lepiej)
otarta skórka z pomarańczy, limonki, cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną podgrzałam na patelni (do momentu kiedy zaczęła wydawać zapach), następnie sparzyłam ją wrzątkiem, kilka razy przepłukałam i odsączyłam. Potem gotowałam ją około 10-12 min. w rozcieńczonym gorącą wodą, mleku kokosowym, w proporcji 1:2½. UWAGA: najlepiej będzie jeśli przypilnujecie kaszę podczas gotowania. Kasza jest ugotowana, kiedy wchłonie cały płyn i będzie miękka, jeśli tak nie jest trzeba gotować dłużej i w razie potrzeby dolać trochę wody.
- Opłukany mak zalałam wrzącą woda i gotowałam na małym ogniu 15 minut. Odsączyłam, następnie zmieliłam w maszynce 2 razy.
- W garnku rozgrzałam olej kokosowy, dodałam mak, miód i smażyłam mieszając około 10 minut.
- Wszystkie składniki razem połączyłam, doprawiłam do smaku miodem i sokiem z limonki. Udekorowałam wierzch otartą skórką.
- Smacznego:)
11 komentarzy:
My również jadamy kutię w święta, ale w innej wersji, już jestem ciekawa Twojej :) Radosnych i szczęśliwych świąt :)
kutia z kasza jaglaną to mój faworyt :)
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
Bardzo fajny innowacyjny pomysł koniecznie do wypróbowania!
W naszym regionie nie robi się kutii tylko kluski z makiem ;) Jesteśmy bardzo ciekawe jak smakuje taka prawdziwa kutia, najlepiej zrobiona przez kogoś ze starszego pokolenia :D
A ja nigdy kutii nie jadłam!
Wesołych Świąt :)
Lena wypróbuj:)) Możesz zastąpić mleko i olej kokosowy zwykłym masłem i mlekiem, tak jak w tradycyjnej wersji. Dziękuje za życzenia:)
Kluski z makiem też bardzo lubię i kiedyś jadłam, jednak kutia ma ciekawszy smak, można zastosować zwykłe składniki masło i mleko, a jak ma być bardzo tradycyjnie to trzeba dodać ziarna pszenicy:))
Dziękuję serdecznie:)) Wydawało mi się, że kutia nie jest tak popularna w naszych czasach:)
wieki kutii nie jadłam, a bardzo żałuję! Niestety nie ma ona wielu zwolenników w moim domu.. wesołych Świąt!
Wygląda mega apetycznie ! Lepiej niż moja z pęczakiem :) Myślę, że w tym roku zrobię miseczkę do spróbowania :)
Prześlij komentarz