23 grudnia 2014

WIGILIJNA KUTIA – GLUTENFREE

Kutia, która należy u nas do tradycyjnych 12 potraw podawanych w czasie Wigilii, jest również stosowana w kuchni ukraińskiej, litewskiej, białoruskiej a także rosyjskiej. 

Kutię spożywa się od Wigilii do Nowego Roku. Zwyczajowo stosuje się w niej obtłuczone ziarno pszenicy, lecz w mojej wersji zastąpiłam ją bezglutenową kaszą jaglaną. Niezastąpiony jest oczywiście mak. Przepis jest pyszny. Kutia zdrowa i bardzo smaczna w pełni glutenfree!


SKŁADNIKI:
8 porcji
100 g kaszy jaglanej
150 g maku
1 łyżka oleju kokosowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml wody
2-3 łyżki miodu (ewentualnie syropu z agawy w opcji dla wegan)
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek zmieszanych, sparzonych wrzątkiem i umytych pokrojonych daktyli, fig, orzechów laskowych, orzechów włoskich i migdałów(im więcej bakalii tym lepiej)
otarta skórka z pomarańczy, limonki, cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Kaszę jaglaną podgrzałam na patelni (do momentu kiedy zaczęła wydawać zapach), następnie sparzyłam ją wrzątkiem, kilka razy przepłukałam i odsączyłam. Potem gotowałam ją około 10-12 min. w rozcieńczonym gorącą wodą, mleku kokosowym, w proporcji 1:2½. UWAGA: najlepiej będzie jeśli przypilnujecie kaszę podczas gotowania. Kasza jest ugotowana, kiedy wchłonie cały płyn i będzie miękka, jeśli tak nie jest trzeba gotować dłużej i w razie potrzeby dolać trochę wody.
  • Opłukany mak zalałam wrzącą woda i gotowałam na małym ogniu 15 minut. Odsączyłam, następnie zmieliłam w maszynce 2 razy. 
  • W garnku rozgrzałam olej kokosowy, dodałam mak, miód i smażyłam mieszając około 10 minut. 
  • Wszystkie składniki razem połączyłam, doprawiłam do smaku miodem i sokiem z limonki. Udekorowałam wierzch otartą skórką. 
  • Smacznego:) 
Rada: Olej i mleko kokosowe można zastąpić zwykłym masłem i mlekiem:)

11 komentarzy:

napiecyku.pl pisze...

My również jadamy kutię w święta, ale w innej wersji, już jestem ciekawa Twojej :) Radosnych i szczęśliwych świąt :)

Foodmania pisze...

kutia z kasza jaglaną to mój faworyt :)

Kinga pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)

Kolizje Smakow pisze...

Bardzo fajny innowacyjny pomysł koniecznie do wypróbowania!

Candy Pandas pisze...

W naszym regionie nie robi się kutii tylko kluski z makiem ;) Jesteśmy bardzo ciekawe jak smakuje taka prawdziwa kutia, najlepiej zrobiona przez kogoś ze starszego pokolenia :D

Lena pisze...

A ja nigdy kutii nie jadłam!
Wesołych Świąt :)

Drink Eat Live pisze...

Lena wypróbuj:)) Możesz zastąpić mleko i olej kokosowy zwykłym masłem i mlekiem, tak jak w tradycyjnej wersji. Dziękuje za życzenia:)

Drink Eat Live pisze...

Kluski z makiem też bardzo lubię i kiedyś jadłam, jednak kutia ma ciekawszy smak, można zastosować zwykłe składniki masło i mleko, a jak ma być bardzo tradycyjnie to trzeba dodać ziarna pszenicy:))

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję serdecznie:)) Wydawało mi się, że kutia nie jest tak popularna w naszych czasach:)

Anonimowy pisze...

wieki kutii nie jadłam, a bardzo żałuję! Niestety nie ma ona wielu zwolenników w moim domu.. wesołych Świąt!

u rudej na talerzu pisze...

Wygląda mega apetycznie ! Lepiej niż moja z pęczakiem :) Myślę, że w tym roku zrobię miseczkę do spróbowania :)