07 grudnia 2014

PUDROWORÓŻOWE WANILIOWE BEZY / BLUSH VANILLA MERINGUES




Jako produkt uboczny podczas robienia sosu waniliowego do szarlotki sypanej, zostały mi białka. Tym razem postanowiłam ich nie wyrzucać lecz zrobić pudroworóżowe waniliowe bezy. Jako, że nie mam w tym zakresie dużego doświadczenia, pewnym problemem okazało się uzyskanie wymarzonego koloru w sposób naturalny, więc jeśli ktoś z Was zna sposób w jaki można uzyskać bladoróżowy kolor bezy, tego proszę o podzielenie się tą wiedzą. Ja poradziłam sobie w ten sposób, że dodałam do ubitych białek z cukrem dwie łyżeczki soku z buraków. Jednak piana nie była dość sztywna, by utrzymać kształt wyciśnięty z rękawa cukierniczego, co zresztą przewidywałam. Smak soku z buraków, całkowicie zneutralizowałam dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią. Efekt jaki otrzymałam bardzo mnie zadowolił, cudowny waniliowy smak i pudrowy róż, natomiast mniej kształt, ponieważ bezy wyszły podobne do makaroników, czego z kolei nie zamierzałam.


SKŁADNIKI:

4 białka
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki soku z buraków

PRZYGOTOWANIE:
  • Białka ubiłam na sztywno mikserem. 
  • Dalej ubijając dodawałam stopniowo cukier puder, cukier waniliowy, sok. 
  • Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na pergamin spiralki z białka. 
  • Piekłam godzinę w piekarniku gazowym pozycja 1, na najwyższej półce. Pozostawiłam do wystudzenia i wyschnięcia na klika godzin. 
  • Bezy wyszły słodziutkie o pięknym pudroworóżowym kolorze.


6 komentarzy:

Foodmania pisze...

wyglądają cudnie! :)

Lena pisze...

Urocze, a kolor piękny :)

Anonimowy pisze...

wyglądają po prostu ślicznie :-)

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję Wam:)) Fajnie, że się podobają:))

Kolizje Smakow pisze...

Piękne małe cuda kulinarne. Z chęcią bym kilka ukradła :)

Unknown pisze...

Uwielbiam!