28 listopada 2014

SOS WANILIOWY, CUSTARD, KREM ANGIELSKI


Dziś podaję swój bardzo prosty sposób na wykonanie sosu waniliowego,kremu angielskiego, czy też custardu. Kto jeszcze nie próbował tej wspaniałości musi szybko nadrobić zaległości. Sos jest wspaniały do lodów, idealnie pasuje do szarlotki zwłaszcza tej na szybko i sypko. Święta tuż, tuż, więc taki pyszny sos będzie znakomitym dodatkiem do słodkości.

SKŁADNIKI:

250 ml mleka 2%
2 żółtka
35 g cukru pudru
5 g cukru z prawdziwą wanilią firmy KOTANYI
pół laski wanilii

PRZYGOTOWANIE:
  • Mleko zagotowałam z połową cukru pudru, cukru waniliowego i przekrojoną połową laską wanilii (ziarenka wcześniej wybrałam i dodaj do mleka. 
  • Żółtka wymieszałam z cukrem. 
  • Kiedy mleko się zagotowało, odstawiłam na chwilę garnek z ognia, by temperatura mleka trochę opadła. Dodałam kilka łyżeczek gorącego mleka do jajek z cukrem i wymieszałam wszystko dokładnie, następnie stopniowo dolewałam żółtka do ponownie gotującego się mleka (na małym ogniu). 
  • Podgrzewałam wszystko aż składniki ładnie się połączyły i zgęstniały. Nie można dopuścić by sos się zagotował ponieważ wtedy otrzymamy jajecznicę. 
  • Sos przed podaniem można dodatkowo przecedzić, by usunąć laskę wanilii i jakiekolwiek grudki, jeśli powstały. 
  • Smakuje wybornie jeszcze ciepły, ale także i chłodny. Rewleacja:)) 

9 komentarzy:

Lena pisze...

Ależ waniliowy, musi być pyszny:)

Drink Eat Live pisze...

Jeśli nie robiłaś a kiedyś będziesz chciała, lub potrzebowała to jest to przepis rewelacyjny, do tego bardzo prosty:)) Zdecydowanie polecam:))

Pan Deserek :) pisze...

Idealny dodatek do porannej kawki ;)

Anonimowy pisze...

takiego przepisu mi brakowało, dzięki wielkie!

Drink Eat Live pisze...

Nie próbowałam, ale to zrobię na pewno:))

Unknown pisze...

Dobry przepis, przyda się :)

Anonimowy pisze...

Do lodów musi byc pycha!!!!!!!!!!
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

napiecyku.pl pisze...

Idealny do szarlotki nas ciepło....mniam :)

Kolizje Smakow pisze...

Pycha!!