14 listopada 2014

KREM Z BROKUŁÓW



Przepisów na zupę krem z brokułów jest mnóstwo, więc żeby było jeszcze ich więcej wypuszczam w świat jeszcze jeden, mój osobisty, który ma przewagę nad innymi ze względu na swoją lekkość i smak oraz prostotę wykonania, a co za tym idzie i szybkość. Ostatni dużo w moim menu zielonych warzyw. Popijam zielone koktajle z ogórkiem, do dań dodaję szpinak i jarmuż. Jest to mój sposób by myślami być co raz bliżej wiosny. Dziś namawiam Was do zrobienia pysznego zielonego kremu z brokułów według mojego przepisu.

SKŁADNIKI:

1 brokuł (około 0,5 kg)
2-3 ziemniaki
1 cebula
1 l bulionu warzywnego (najlepiej zrobionego samemu)
3 łyżki serka białego light "Bieluch"
2 łyżki mleka 2%
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
  • Brokuły podzieliłam na różyczki i dokładnie umyłam. Ziemniaki obrane i oczyszczone pokroiłam wraz z cebulą w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, zeszkliłam cebulę a następnie dodałam ziemniaki i brokuły. Całość smażyłam przez 5 minut. 
  • Podsmażone warzywa zalałam gorącym bulionem i gotowałam je do miękkości przez 15 minut. 
  • Gdy warzywa stały się miękkie, zmiksowałam je do konsystencji kremu. Doprawiłam solą i pieprzem, jeszcze raz zagotowałam. 
  • Serek "Bieluch" rozrobiłam mlekiem tak żeby miał konsystencję gęstej śmietany. 
  • Zupę podawałam udekorowaną rozcieńczonym serkiem. 
  • SMACZENEGO:)) 

5 komentarzy:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetny krem, dawno nie jadłam brokułów i muszę to nadrobić chyba w postaci takiej zupy ;)

magdam pisze...

dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

Lena pisze...

Bardzo lubię zupy z brokułem w roli głównej :)

poproszedokladke.pl pisze...

krem z brokułów robię z dodatkiem pleśniowego sera, Twoja wersja też mi się podoba :-)

Jamnicza Kuchnia pisze...

Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)