Dziś podaję swój bardzo prosty sposób na wykonanie sosu waniliowego,kremu angielskiego, czy też custardu. Kto jeszcze nie próbował tej wspaniałości musi szybko nadrobić zaległości. Sos jest wspaniały do lodów, idealnie pasuje do szarlotki zwłaszcza tej na szybko i sypko. Święta tuż, tuż, więc taki pyszny sos będzie znakomitym dodatkiem do słodkości.
250 ml mleka 2%
2 żółtka
35 g cukru pudru
5 g cukru z prawdziwą wanilią firmy KOTANYI
pół laski wanilii
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko zagotowałam z połową cukru pudru, cukru waniliowego i przekrojoną połową laską wanilii (ziarenka wcześniej wybrałam i dodaj do mleka.
- Żółtka wymieszałam z cukrem.
- Kiedy mleko się zagotowało, odstawiłam na chwilę garnek z ognia, by temperatura mleka trochę opadła. Dodałam kilka łyżeczek gorącego mleka do jajek z cukrem i wymieszałam wszystko dokładnie, następnie stopniowo dolewałam żółtka do ponownie gotującego się mleka (na małym ogniu).
- Podgrzewałam wszystko aż składniki ładnie się połączyły i zgęstniały. Nie można dopuścić by sos się zagotował ponieważ wtedy otrzymamy jajecznicę.
- Sos przed podaniem można dodatkowo przecedzić, by usunąć laskę wanilii i jakiekolwiek grudki, jeśli powstały.
- Smakuje wybornie jeszcze ciepły, ale także i chłodny. Rewleacja:))
9 komentarzy:
Ależ waniliowy, musi być pyszny:)
Jeśli nie robiłaś a kiedyś będziesz chciała, lub potrzebowała to jest to przepis rewelacyjny, do tego bardzo prosty:)) Zdecydowanie polecam:))
Idealny dodatek do porannej kawki ;)
takiego przepisu mi brakowało, dzięki wielkie!
Nie próbowałam, ale to zrobię na pewno:))
Dobry przepis, przyda się :)
Do lodów musi byc pycha!!!!!!!!!!
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Idealny do szarlotki nas ciepło....mniam :)
Pycha!!
Prześlij komentarz