Uwielbiam robić przetwory zwłaszcza teraz jesienią kiedy jest zimno i pochmurno. W kuchni fajnie jest rozgrzać się przy kuchence, czy to gazowej, czy to elektrycznej. Wciąż można kupić żurawinę, ale też i moją ulubioną pigwę z której co roku robię nalewkę.
Jednak dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na znakomity dżem z tych owoców, który świetnie nadaje się do naleśników (tutaj znajdziesz przepis na pyszne ciasto naleśnikowe), a także jako dodatek do świeżej pszennej bułeczki na słodko. Pigwa ma mnóstwo właściwości leczniczych o czym pisałam w poście Lecznicza nalewka z pigwy, więc z pełnym przekonaniem namawiam Was do zrobienia konfitury;) Dżem, a tym bardziej domowa nalewka z pigwy może też być bardzo miłym prezentem świątecznym, o ile wcześniej o tym pomyślimy. Jeśli nie uda się nam to w tym roku, to w przyszłym będzie jak znalazł:))
1 kg pigwy
1 kg cukru
300-400 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1 kg cukru
300-400 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce umyj i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne a następnie obierz (można pokroić ja jeszcze na mniejsze plasterki). Obraną pigwę zalej chłodną wodą i gotuj do miękkości.
- Wsyp cukier i dalej gotuj na małym ogniu. Po mniej więcej 10-15 minutach odlej część powstałego syropu do butelki, natomiast konfitury smaż aż zgęstnieją. Owoce można podczas gotowania zmiksować uzyskamy wtedy konsystencje marmolady.
- Gorące konfitury należy odszumować i przełożyć do wyparzonych słoików i postawić je do góry dnem. Syrop, który zlaliśmy do butelki należy zapasteryzować lub przechowywać w lodówce i zużyć do herbaty lub innych napojów np drinków alkoholowych, czy też deserów.
- SMACZNEGO I NA ZDROWIE :))
10 komentarzy:
Właśnie dziś kupiłam kolejną porcję pigwy na przetwory :)
Niezły dżemik wyczarowałaś, cudne kolorki :)
przyznaję, że mi przetwory z pigwy robi mama ;-) ale pięknie ten Twój dżemik wygląda!
Nigdy nie robiłam przetworów z pigwy, chyba czas to zmienić :)
ooo! ciekawe :)
I zdrowe:))
Zdecydowanie tak, bo naprawdę nie pożałujesz:))
Super, mamy podobny gust:))
Domowe przetwory są pyszne :) uwielbiam!
Wobec takiej zachęty dzisiaj idę na poszukiwanie pigwy :)
Prześlij komentarz