08 września 2014

PANCAKES JAGLANE / MILLET PANCAKES



Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem cudownej kaszy jaglanej tym razem w pancakesach, malutkich sycących placuszkach, do których możesz zastosować jako dodatek owoce sezonowe, osłodzić tradycyjnie cukrem pudrem czy też syropem klonowym ewentualnie z agawy. Stevi nie polecam gdyż zbyt wiele goryczki w tym połączeniu się uwydatnia, co sama przetestowałam. O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej pisałam, więc proponuję zajrzeć do posta o jaglance z borówkami. Do zrobienia moich pancakesów wykorzystałam kaszę jaglaną, którą zmieliłam na mąkę w zwykłym młynku do kawy. Wszystkie usmażone pancakesy mają 842 kcal.
SKŁADNIKI ( na 8-10 placuszków):
125 g kaszy jaglanej
125 g maślanki
25 cukru pudru
1 jajko
25 g roztopinego masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść sezonowych owoców
syrop klonowy, cukier puder do posłodzenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozpuść masło i ostudź je do temperatury pokojowej. 
  2. Zmiel kaszę jaglaną na mąkę. 
  3. Zmieszaj składniki sypkie, dodaj jajko, maślankę i roztopione masło. Całość porządnie zmiksuj do uzyskania konsystencji śmietany. 
  4. Smaż bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej 1-2 min z każdej strony. Staraj się robić nie za grube placuszki. 
  5. Podawaj z owocami, pospane cukrem pudrem.

2 komentarze:

Foodmania pisze...

bardzo lubię jaglane placuszki, mają świetną lekko mokrą konsystencję i smakują rewelacyjnie z owocami! :)

Drink Eat Live pisze...

Samo zdrowie zwłaszcza dodatkowo z owocami:))