Ostatnia niedziela była tak ciepła, słoneczna, prawdziwie letnia, że zamarzył mi się wegetariański grill, zwłaszcza kiedy odkryłam w swoich zapasach kukurydzę o której całkiem zapomniałam. Niestety nie miałam możliwości wybrać się poza miasto, więc "odpaliłam" domowy piekarnik i po upływie pól godziny miałam gotową grillowaną kukurydzę. Kukurydzę jadłam z masełkiem pietruszkowym, ale myślę, że z kolendrą byłoby jeszcze smaczniejsze. Wykorzystaj jeszcze ciepłe dni, które nadejdą i zrób kukurydzę z grilla -jest wyśmienita:))
SKŁADNIKI (na dwie porcje):
2 kolby kukurydzy
25 g miękkiego masła
1 łyżka siekanej świeżej pietruszki lub kolendry
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Z kukurydzy delikatnie zdejmij osłonki, usuń te najbardziej wewnętrzne, natomiast zewnętrzne zostaw, ponieważ posłużą do zawijania kolby.
- Umyj kolby, osusz papierem, posól i dopraw pieprzem.
- Zawiń kolby w jej naturalne osłonki i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C na około 20-30 min. Pilnuj by kolby się nie spaliły, jeśli trzeba to zmniejsz temperaturę.
- Masło utrzyj razem z pietruszką, posól, popierz.
- Grillowane gotowe kolby, podawaj z masełkiem pietruszkowym.
1 komentarz:
yummy! Jakie piękne! Aż chce się schrupać :)
Prześlij komentarz