10 września 2014

GRILLOWANA KUKURYDZA / GRILLED CORNWRAP



Ostatnia niedziela była tak ciepła, słoneczna, prawdziwie letnia, że zamarzył mi się wegetariański grill, zwłaszcza kiedy odkryłam w swoich zapasach kukurydzę o której całkiem zapomniałam. Niestety nie miałam możliwości wybrać się poza miasto, więc "odpaliłam" domowy piekarnik i po upływie pól godziny miałam gotową grillowaną kukurydzę. Kukurydzę jadłam z masełkiem pietruszkowym, ale myślę, że z kolendrą byłoby jeszcze smaczniejsze. Wykorzystaj jeszcze ciepłe dni, które nadejdą i zrób kukurydzę z grilla -jest wyśmienita:))




SKŁADNIKI (na dwie porcje):

2 kolby kukurydzy
25 g miękkiego masła
1 łyżka siekanej świeżej pietruszki lub kolendry
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Z kukurydzy delikatnie zdejmij osłonki, usuń te najbardziej wewnętrzne, natomiast zewnętrzne zostaw, ponieważ posłużą do zawijania kolby. 
  • Umyj kolby, osusz papierem, posól i dopraw pieprzem. 
  • Zawiń kolby w jej naturalne osłonki i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C na około 20-30 min. Pilnuj by kolby się nie spaliły, jeśli trzeba to zmniejsz temperaturę. 
  • Masło utrzyj razem z pietruszką, posól, popierz. 
  • Grillowane gotowe kolby, podawaj z masełkiem pietruszkowym. 




1 komentarz:

S. pisze...

yummy! Jakie piękne! Aż chce się schrupać :)