01 września 2014

ŚLIWKOWE GALETTE


Kiedy moja siostra zadzwoniła do mnie o 10.00 z zaproszeniem na obiad o 14.00 byłam cała szczęśliwa, że wreszcie mi się poda do stołu. Jednak do mojej głowy zaczynały napływać myśli, ale co będzie na deser, przecież nie pójdę tak bez niczego i muszę coś zrobić smacznego. W tym momencie narodził się w mojej głowie przepis na szybkie ciasto kruche - galette ze śliwkami. Jednak żeby było fajniej postanowiłam zrobić dwa średnie galettes. Jeden miał zostać dla mojej siostry na później, tak się jednak nie stało, ponieważ wszystkim tak smakowało to ciasto, że i drugie szybko znikło. Galettes na prawdę szybko zrobiłam, bo na obiad przybyłam punktualnie, co prawda jeszcze z ciepłym ciastem.

SKŁADNIKI:

Ciasto
150 g maki pszennej
50 g maki amarantusowej
100 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli


Nadzienie
200 g śliwek węgierek bez pestek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo do ozdobienia galettes przed pieczeniem: 2 łyżki grubego cukru brązowego oraz trochę zimnej wody.


PRZYGOTOWANIE:
  • Wymieszaj mąki z cukrem pudrem, waniliowym oraz solą. 
  • Dodaj masło, zacznij je kroić w mące na drobne kawałeczki, gdy już będą mniej więcej wielkości grochu dodaj jajko, posiekaj jeszcze przez chwilę. 
  • Rękoma wyrabiaj ciasto do momentu połączenia się składników. 
  • Włóż tak zrobione ciasto do lodówki na minimum 30 minut. 
  • Umyj śliwki i delikatnie je osusz, usuń z nich pestki a następnie pokrój na ćwiartki. 
  • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z brązowym cukrem i cynamonem, posyp tym śliwki. Na koniec skrop wszystko sokiem z cytryny. 
  • Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek wielkości około 20 cm, lub też podziel ciasto na dwie części, wtedy rozwałkuj na placki o wielkości około 15 cm. 
  • Na środku placka umieść śliwki, zostawiając brzeg o szerokości około 5 cm. 
  • Zagnij brzegi ciasta do środka, zostawiając środek odkryty tak jak to widać na zdjęciu. 
  • Krawędzie ciasta zwilż i posyp grubym brązowym cukrem. 
  • Galettes piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C przez 20 min, potem jeszcze 30 min w temperaturze 170°C do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru a sok ze śliwek będzie "bąbelkować ". 
  • Wyciągnij ciasto z piekarnika na blaszce i studź przez około 10 min, potem zdejmij je z blaszki i przełóż na ruszt do schładzania ciast. 
  • Możesz galette dodatkowo posypać cukrem pudrem lub podać z lodami waniliowymi, choć nie jest to konieczne, ponieważ bez dodatków jest już dla mnie idealne.


4 komentarze:

posmakujto! pisze...

Świetna tarta, robiłam podobną z truskawkami :)

Drink Eat Live pisze...

Zaraz zajrzę, ciekawa jestem przepisu;)

Unknown pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, chętne spróbuje Twojego przepisu!:)

Drink Eat Live pisze...

Fajnie :))