21 grudnia 2019

TRADYCYJNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Pierniki i pierniczki w Polsce były już znane w XVII w. Szczególnie słynął z nich Toruń, gdzie wypiekano je w drewnianych rzeźbionych formach. Ciasto piernikowe poddawano wtedy fermentacji, która trwała kilka tygodni a nawet kilka lat.

Obecnie wyrobione ciasto odkłada się na kilka lub klikanaście godzin, czasem dni. Przygotowuje się w mniej więcej równych ilościach mąki i  składników słodzących oraz przypraw.
Zrobienie ich jest łatwe i szybkie


SKŁADNIKI

300 g miodu
200 g masła
500 g mąki
2 łyżki kakao
20-30 g przyprawy do piernika, tutaj znajdziesz przepis jak zrobić tradycyjną przyprawę do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowe 3 łyżki miodu
1 opakowanie gotowego lukru klasycznego
słodkie ozdoby

PRZYGOTOWANIE

  1. Miód z masłem podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając, przestudź. Dodaj mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. 
  2. Zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia na kilka godzin.
  3. Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm), foremkami wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pierniczki piecz w temperaturze 180 C przez około 12 min. Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

DEKOROWANIE

Lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu, ewentualnie sama go przygotuj z wody i cukru pudru. Następnie przełóż go do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia lub specjalnej szprycy do lukru i przez mały otworek wyciskaj na pierniczki fantazyjne wzorki. 
Perełki przyklej do pierniczków za pomocą lukru – należy to robić bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć nałożonych wzorków. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego zastygnięcia lukru.

1 komentarz:

Lena pisze...

uwielbiam wszystko co piernikowe!