09 grudnia 2019

USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO

Specjalnością kuchni polskiej są małe pierożki – uszka. Napełnione farszem z grzybów są znakomitym dodatkiem do barszczu wigilijnego. 


Są one jednak bardzo pracochłonne, zachęcam więc do zrobienia  ich kilka dni wcześniej przed kolacją świąteczną. Nie muszę chyba dodawać, że smak domowych uszek nie ma sobie równych.
Zrobienie uszek jest łatwe i daje wiele satysfakcji. Przygotowane wcześniej uszka można przechowywać kilka dni w lodówce. Wystarczy je potem tylko podgrzać w gorącej wodzie następnie  nakładać na talerze i zalać barszczem.
Jak zrobić barszcz wigilijny z buraczanego zakwasu, znajdziesz pod tym linkiem zakwas z buraków do barszczu

SKŁADNIKI NA FARSZ:

70 g suszonych grzybów podgrzybków, borowików
1 cebula
1 łyżka masła
1 mała bułka bez skórki
100 ml mleka
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE FARSZU:


  1. Grzyby namocz przez noc w wodzie, następnie ugotuj je, odcedź i zmiel. Wywar z grzybów możesz zachować  np. do zupy grzybowej.
  2. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na maśle.
  3. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  4. Grzyby i bułkę dodaj do podsmażonej cebuli. Całość dopraw solą i pieprzem. (Nie żałuj soli).


CIASTO:

150 g mąki
1 jajko
2-3 łyżki gorącej wody
sól

  1. Do mąki dodaj wodę i chwilę odczekaj. Następnie wbij jajko i zagnieć ciasto, nie może być ono zbyt twarde, tak więc trzeba je odpowiednio długo zagniatać.
  2. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na kwadraty o wielkości ok 4 x 4 cm. Na kwadratach układaj kulki z farszu i formuj uszka takie jak na zdjęciu. Kwadrat złóż po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Brzegi trójkąta zlep, następnie końce trójkąta zawiń na palcu i również zlep.
  3. Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Możesz odsączone uszka układać do pudełka posmarowanego masłem i przechowywać kilka dni w lodówce.

Brak komentarzy: