18 lipca 2019

POMYSŁ NA OBIAD – PIECZONE BATATY, MARCHEW I PAPRYKA NA KASZY GRYCZANEJ

Danie obiadowe, które zawiera mega bombę witaminową za sprawą pieczonych warzyw i białej kaszy gryczanej.

Mnóstwo dobrych składników znajdziecie w batatach, które są dobre na pamięć, wzrok, cukrzycę, posiadają właściwości przeciwnowotworowe.
Skolei papryka wpływa na zmniejszenie apetytu, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój.
Zawarty w marchwi beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Zalety kaszy gryczanej to przede wszystkim bardzo duża zawartość białka i brak glutenu.
Danie obiadowe jest w całości bezglutenowe, wegańskie i bardzo zdrowe.



SKŁADNIKI: 1 porcja

1 mały batat
1 marchewka
½ papryki czerwonej
50 g kaszy gryczanej białej
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 ℃.
  2. Upraż orzechy na suchej patelni.
  3. Bataty, marchew i paprykę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w słupki.
  4. Warzywa skrop olejem, posyp solą i papryką, wymieszaj je dokładnie z przyprawami.
  5. Blaszkę wyłóż folia aluminiową, połóż na na nią przygotowane warzywa. Piecz je 30 min.
  6. Kaszę gryczaną przygotuj według przepisu na opakowaniu pudełka.
  7. Upieczone warzywa ułóż na ugotowanej kaszy i dodaj na wierzch uprażone orzechy nerkowca.

1 komentarz:

Lena pisze...

lekko, pysznie i zdrowo;)