Lubicie delektować się winem w długie jesienne wieczory? Na placach targowych wciąż można kupić krajowe winogrona, które świetnie się nadają na dżem z winem. Oto przepis na dżem winogronowy z PORTO, który wzbogaci wasze podniebienie i utrwali winny posmak na dłużej, a nawet bezkarnie będziecie mogli go czuć dłużej w ciągu dnia.
Przez pewien okres czasu myślałam, że z winogron robi się tylko wino i soki a z pestek olej, aż kilka lat temu znalazłam gdzieś przepis na dżem z winogron. Lubię robić różnego rodzaju przetwory domowe, więc długo nie czekałam. Akurat była jesień i sezon na winogrona. Kupiłam butelkę porto i zabrałam się do roboty.Nie jestem znawcą win, więc z ciekawości poczytałam o porto, które pochodzi z Portugalii i jest winem wzmocnionym, ponieważ dodawany jest do niego neutralny spirytus winny 77%, co sprawia że powstaje wino o zawartości alkoholu około 20%, zatrzymuje to proces fermentacji i zachowuje naturalne cukru zawarte w winogronach. Porto jest winem słodkim lub półsłodkim. Słodkie pijemy do deserów w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, natomiast półsłodkie zawsze schłodzone jako aperitif.
Jest kilka rodzajów porto:
- ruby – czerwone wino słodkie, najniższej jakości,
- tawny – czerwone wino o nieprzewidywalnym poziomie cukru, „tawny” znaczy dosłownie ogorzały,
- dated port – to wino co najmniej 7-letnie,
- lated bottled vintage,
- vintage – wino z najlepszych roczników, dojrzewa nawet przez 50 lat.
Do zrobienia dżemu potrzebujemy wino PORTO, 1 kg ciemnych winogron krajowych, 100 ml wody, cukier żelujący i cytryny.
PRZYGOTOWANIE
- Umyte, oddzielone od gałązek owoce ugotujcie z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez godzinę.
- Następnie trzeba przetrzeć owoce przez sito, ponieważ musicie pozbyć się pestek. Do przygotowanego tak wstępnie dżemu, który jest na tym etapie bardzo płynny, dodajcie cukier żelujący w proporcji podanej na opakowaniu, jeśli lubicie sztywne i twarde konsystencje. Ja wolę takie do smarowania, nie do krojenia, więc dodaje go zawsze mniej:) Gotujcie do rozpuszczenia się cukru, możecie dodać trochę soku z cytryn jeśli dżem jest za słodki, ale najważniejsze jest, żeby dodać PORTO – około 150 ml.
- Gorący dżem (może być jeszcze płynny, ale potem zgęstnieje) przelejcie do wysterylizowanych, gorących słoiczków po czym pasteryzujcie przez 10 min.
GOTOWE:)
2 komentarze:
ale musi smakować genialnie!
TaK:) Na pewno oryginalnie:)
Prześlij komentarz