24 kwietnia 2016

WEGAŃSKIE PIEROŻKI DIM SUM

Uwielbiam dania wegańskie, pierożki dim sum są moim jednych z ulubionych. Zdrowe, smaczne, lekkie, gotowane na parze w bambusowym parowniku i w  nim podawane, są wspaniałym, oryginalnym daniem przygotowanym samemu w domu  dla ukochanej osoby lub gościa:))

Zachęcam do zrobienia pysznych pierożków według mojego przepisu;)Nowe obowiązki, których ostatnio mam w nadmiarze powodują iż mniej czasu mam na utrwalanie moich kulinarnych dań czy to na karcie pamięci aparatu, czy też komputerze. Być może blog wygląda na porzucony ale tak nie jest.
Natłok myśli związanych z ulepszeniem bloga, podniesieniem jakości zdjęć, spowodował również pewien mętliki w mojej głowie, że tak na prawdę nie bardzo wiem za co najpierw się wziąć. Postanowiłam  skoncentrować się na moich bieżących obowiązkach, stąd też wpisy z przepisami będą pojawiały się rzadziej. Pierożki dim sum, które dziś Wam prezentuję, robiłam już kilka razy w tym roku, ale dopiero w ostatni piątek mogłam je spokojnie sfotografować.

SKŁADNIKI:

Ciasto
250 ml gorącej wody
300 g mąki pszennej
szczypta soli

Farsz
1 batat (około 350 g)
1 szklanka groszku zielonego mrożonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty curry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
1/3 szklanki nerkowców
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

  • W dużej misce wymieszaj łyżką mąkę i sól z gorącą wodą. Pozostaw pod przykryciem na 30  min.
  • Batat pokrój w kostkę i gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie (tak jak ziemniaki), dodaj mrożony groszek, gotuj kolejne 5 min. do miękkości batatów. Następnie warzywa odcedź. 
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę z zmiażdżonym czosnkiem, dodaj kminek i imbir, następnie bataty oraz groszek. Podsmaż farsz około 2-3 min. rozgnieć bataty i groszek, dodaj pastę curry, wymieszaj, sos sojowy ponownie wymieszaj oraz sok z cytryny. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj sosu sojowego lub soku z cytryny. Na koniec dodaj pokrojone orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i ostudź.
  • Ciasto na pierożki po 30 minutach wyrabiaj ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przedziel je na pół, jedną część przykryj szczelnie by nie wyschła a z drugiej rozwałkowanej na grubość około 2 mmm, wytnij małe krążki na których małą łyżeczką układaj farsz. Sklejaj pierożki w trzech miejscach żeby powstałe zgrabne trójkąciki.
  • Zagotuj wodę w garnku, ustaw na nim dwupoziomowy parownik z pierożkami. Gotuj 8 minut i podawaj w parowniku na stół:)) Smacznego:))

Przygotowałam również dla Was specjalnie do pobrania z mojego dysku GOOGLE, kartka z kalendarza formatu A4 na miesiąc MAJ 2016:)) Link do pobrania znajduje się na pasku bocznym. Do końca kwietnia udostępniam też link z tapetkami wiosennymi, kto nie zdążył pobrać niech się śpieszy:))





6 komentarzy:

Lena pisze...

ale smakowite :) Jadłam je, ale sama nie robiłam, kuszą:)

Mada pisze...

pierożki mega apetyczne-- ja niestety nie jestem wielką fanką lepienia- co najwyżej na wielkie okazje typu święta:) za to parownik mnie zachwycił- właśnie czegoś takiego szukam!

Izabela Wieczorek pisze...

Co za cudaki :D Pysznie!

Unknown pisze...

Przeurocze maleństwa :D

Candy Pandas pisze...

Super ten bambusowy parownik :D Pierożki muszą wychodzić przepyszne :)
Powodzenia w tym natłoku :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale pyszności, zjadłabym ze smakiem :)