Kiszenie warzyw i owoców ma bardzo długą tradycję w Polsce a także w Azji (kimchi). Nasi zamorscy sąsiedzi Szwedzi kiszą nawet śledzie, podobno to najbardziej śmierdząca potrawa na świecie. Jednak kiszenie warzyw i owoców jest o wiele bezpieczniejsze:))
Przyznam się wam że ostatni od kilkunastu tygodni namiętnie robię kiszonki z marchwi i buraków.Należę do osób które delektują się nimi przez cały rok nie tylko zimą.
Dietetycy zachwalają kiszonki i twierdzą że to samo zdrowie. Warzyw poddane kiszeniu są bogate w składniki odżywcze. Kwaśne środowisko konserwuje witaminy. Ponadto kiszonki usprawniają perystaltykę jelit, obniżają ciśnienie krwi, działają pozytywnie na receptory mózgu. Flora bakteryjna kiszonek jest doskonale tolerowana przez organizm ludzki. Są także niskokaloryczne na 100 g produktu przypada około 40 kcal. Kisić możemy kapustę, ogórki, buraki, marchewki, paprykę, seler, jabłka, gruszki i śliwki.
Namawiam was do robienia kiszonek samemu ponieważ produkty które możemy kupić w sklepach zawierają ocet i sztuczne konserwanty, dlatego nie zawierają tylu składników odżywczych jak te przygotowane w domu.
SKŁADNIKI:
1 kg marchwi
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 l wody przegotowanej wystudzonej
3 ząbki czosnku
2-4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
można dodać też kawałek korzenia chrzanu
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki obierz i pokrój w słupki. Wrzuć do słoja lub naczynia kamionkowego wcześniej porządnie wymytego, dodaj przyprawy.
- Wodę zagotuj i ostudź, dodaj sól i cukier. Zalej marchewki.
- Naczynie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. (im cieplejsze tym proces fermentacji będzie szybszy, lecz im jest on dłuższy tym trwalszy będzie produkt finalny).
- Marchewki kiszą się około 7 dni w tym czasie pilnuj by nie pojawiła się pleśń, nadmiar piany usuwaj wyparzoną łyżką.
- Ukiszone marchewki trzymaj w lodówce. Będą świetnym dodatkiem do drugich dań, kanapek i chrupania solo.
9 komentarzy:
nie jadłam nigdy kiszonych marchewek, chciałabym spróbować:)
Pozwolę sobie wtrącić moje 2 grosze. Kiszenie to metoda konserwowania zywności. Na południu Europy, celem konserwacji i w powiązaniu z klimatem używa sie metody suszenia- na przykład szynka parmeńska czy suszony dorsz ( bacalla`), nie zapominając o tak prozaicznym produkcie jakim są suszone pomidory :D
Na Północy, Polskę w to wliczając królują moje ukochane kiszonki.
Na pokładzie mam Włocha,a to oznacza, że w chałupie mam "gwiezdne wojny" Złotym środkiem są marynaty- Obie strony w miarę zadowolone. Tak czy owak ja się nie poddaję i przemycam kiszonki, on sie nie poddaje i przygotowuje mi alternatywy. I tak juz od ponad 20 lat :D
Pieknę te marchewki. Prześlij mi do Poznania :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Muszą być pyszne :D
Bardzo lubimy kiszone pomidorki ale marchewek jeszcze nie jadłyśmy :D
Jeszcze takiej marchwki nie jadłam i jak dorwę taką z działki, to na pewno wypróbuje ten przepis !
To dla mnie nowość, nie jadłam kiszonych marchewek.
Muszę ich kiedyś spróbować :D
Wow,świetny pomysł, ciekawi mnie smak tych marchewek :))
Nigdy nie próbowałam takich marchewek,zaciekawił mnie ten sposób;)
Prześlij komentarz