25 października 2015

SUFLETY ZE SZPINAKIEM I KOZIM SERKIEM



Kto jeszcze nie ma pomysłu na jutrzejszy szybki lekki zdrowy i przepyszny posiłek, to ten suflet będzie jak znalazł. Gorący, delikatny, smakuje wyśmienicie sam ale doskonale będzie  towarzyszył mu  barszczyk czerwony solo. Przepis znalazłam dawno temu czekając na swoja kolej u fryzjera, przeglądając książkę kucharską Gordona Ramsaya. Ilość składników, która ja podaję przeznaczona jest  dla dwóch osób. Potrzebne będą wam cztery kokilki o objętości 150 ml ewentualnie inne.

SKŁADNIKI:

2 jajka (oddzielnie  żółtka i białka)
200 g szpinaku
20 g mąki pszennej
100 ml mleka 1,5 %
1 łyżka startego parmezanu
1 ząbek czosnku
½ szalotki
1 łyżka masła
50-100 g miękkiego sera koziego
1 łyżeczka soli
 ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego


PRZYGOTOWANIE:
  • Kokilki posmaruj masłem i wstawi do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ˆ°C
  • Szpinak umyj, wrzuć do garnka ustawionego na średnim ogniu. Liście wymieszaj, posól, kiedy zwiędnie przełóż na durszlak i odcedź. Chłodny szpinak pozbaw nadmiar wody poprzez wyciskanie i posiekaj go na drobno.
  • W rondlu rozgrzej masło i wrzuć do niego szalotkę drobno pokrojoną oraz zmiażdżony czosnek. Smaż na średnim ogniu aż szalotka zmięknie wtedy dodaj mąkę oraz pieprz kajeński. Całość smaż jeszcze około 3 minut.
  • Ubijając dolej stopniowo mleko, gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje.
  • Następnie dodaj ser kozi i parmezan, dopraw. Wszystko mieszaj dokładnie by składniki się połączyły, wtedy  dodaj szpinak i żółtka, jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  • Kokilki wyciągnij z lodówki i ponownie posmaruj masłem.
  • Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy szpinakowej. Jeszcze raz wszystko delikatnie  wymieszaj po czym przełóż masę do kokilek. Brzegi kokilek wyczyść czubkiem noża by suflety równo urosły (mnie się to nie udało).
  • Piecz 13-15 minut aż suflety ładnie wyrosną i zrumienią się na wierzchu. 
  • Podawaj natychmiast po upieczeniu, bo szybko opadają:))
  • Smacznego:))

8 komentarzy:

Lena pisze...

Ale fajne, chętnie bym zjadła:)

Drink Eat Live pisze...

Są bardzo smaczne:))

Zulu k pisze...

Pięknie wyrosły ! i pysznie wyglądają :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Ale mamy smaka na kozi ser!! :D Pyszna propozycja :D

Drink Eat Live pisze...

Troszkę jednak opadły, zanim zrobiłam „ustawki” w aparacie:))

Drink Eat Live pisze...

Ja mam ciągle smak na kozi serek:))

kociołek-pyszności pisze...

Aż mi ślinka cieknie :) Super suflety i jakie wyrośnięte.

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Tylko tęsknimy za takim domowym :)