20 kwietnia 2015

KREWETKI W BIAŁYM WINIE Z KASZĄ JAGLANĄ I JARMUŻEM


Ostatnio tak byłam pochłonięta swoimi projektami związanymi z studiami podyplomowymi, że długie przesiadywanie przed komputerem zrobiło się dla mnie uciążliwe. Na pisanie postów i opracowywanie zdjęć nie miałam już siły, skupianie uwagi i koncentracja na tym co jest na monitorze bardzo wyczerpuje a przede wszystkim musiałam bardzo dobrze opracować swoje graficzne projekty. Przegląd mam za sobą, więc z przyjemnością mogę się oddać swojemu hobby jakim jest gotowanie, fotografowanie i upamiętnianie tych chwil na blogu. Danie obiadowe, które proponuję należy do bardzo zdrowych dlatego też jest moim ulubionym. Bardzo lubię owoce morza, za kasza jaglaną przepadam (o niej samej więcej w poście jaglanka z borówkami najzdrowsze śniadanie) a jarmuż to piękne zielone warzywo, który jest wspaniałym naturalnym lekiem, o czym pisałam dokładnie tutaj w poście: fit sałatka z jarmużem i buraczkami. Na moim blogu znajdziecie więcej przepisów z jarmużem i kaszą jaglaną;) Polecam bardzo także jajko sadzone z jarmużem, świetny przepis znajdziecie tutaj. Jednak jeśli myślicie o smacznym i zdrowym, dietetycznym a do tego szybkim obiedzie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu:))

SKŁADNIKI:

 2 porcje 
250 g krewetek tygrysich (jedno opakowanie)
100 g kaszy jaglanej
250 g jarmużu
3 ząbki czosnku
1/4 papryczki chili
50 ml białego wina
2 łyżki oliwy
sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:
  • Kaszę jaglaną przygotowuję w następujący sposób: odmierzoną ilość kaszy prażę przez chwilę na patelni, następnie zalewam wrzątkiem, płuczę dokładnie; 100 g kaszy zalewam 300 g wrzątku, dodaję jedną łyżeczkę oliwy i soli, gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.  
  • Na osobnej patelni podsmażam jarmuż na 1 łyżce oliwy z dodatkiem jednego zmiażdżonego ząbka czosnku i papryczki chili oraz krewetki na pozostałej ilości oliwy z zmiażdżonym czosnkiem. Czas smażenia to około 4 minuty. 
  • Następnie krewetki zalewam winem, dodaję jarmuż i kaszę jaglaną(już na jednej patelni) Wszystko delikatnie mieszam, doprawiam solą, pieprzem.
  • Danie podaję z lampką białego wytrawnego wina w ten sposób otrzymuję wykwintne, bardzo zdrowe danie na obiad. 
Smacznego:))



6 komentarzy:

whipped cream pisze...

Jak dla mnie fenomenalne danie. Dobrze wiem, co to są zmęczone studiami oczy :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne danie, bardzo podoba mi się zestawienie składników, a efekt końcowy jest po prostu świetny :)

Lena pisze...

Nie wpadłabym by zrobić takie danie, bardzo ciekawe połączenie smaków. Krewetki i kasza-to musi być pyszne:)

Kolizje Smakow pisze...

Wygląda przepysznie, jak tylko uda mi się dostać krewetki an pewno wypróbuje :)

poproszedokladke.pl pisze...

co za przepyszne danie, bardzo apetyczne i eleganckie!

napiecyku pisze...

Prosto i smacznie, do tego piękne zdjęcia :)