27 lutego 2015

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM, ZIEMNIAKAMI I TOPINAMBUREM / BAKED SALMON, POTATOES AND TOPINAMBUR

Przepis na tę pyszną zapiekankę pochodzi z styczniowo-lutowego KUKBUKA. Jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Na danie z topinamburem miałam już od dawna ochotę, więc ten Kukubukowy dla mnie był jak znalazł i teraz chętnie z wami się nim podzielę. Niemniej trochę go odchudziłam, gdyż na co dzień nie stosuję śmietany kremówki. 

Topinambur gości już na dobre od kilkunastu miesięcy i wydaję się,że zostanie w polskiej kuchni na dobre, choć jego cena nie jest czynnikiem zachęcającym, gdyż w Almie 0,5 kg topinamburu kosztuje około 10 zł. Jednak warto od czasu do czasu pozwolić sobie na taka odmianę smaków, ponieważ można go jeść na surowo, ale i doskonale posłuży do zrobienia zupy, czy też przekąski. Dodatkowo jak podaje czasopismo cytuję „Dobrze wpływa na zdrowie cukrzyków, bo zawiera insulinę (naturalny prebiotyk), który w połączeniu z pektynami i błonnikiem oczyszcza organizm i przyśpiesza przemianę materii. Działa także osłonowo na wątrobę”. Ciekawostką jest, że nazwa pochodzi z XVII wieku od słowa francuskiego zainspirowanego brazylijskim plemieniem Tupinamba, tak podaje KUKUBUK. Oto przepis trochę zmodyfikowany, ale uważam że na korzyść.


SKŁADNIKI:
300 g łososia
200 g topinamburu
4 ziemniaki
50 g sera gorgonzola
200 jogurtu naturalnego
5 łyżek bułki tartej
½pęczka pietruszki
½pęczka koperku
20 g orzechów laskowych
2 łyżki oliwy





PRZYGOTOWANIE:
  • Łososia myjemy i pozbawiamy skóry, dzielimy go na kilka części. 
  • Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy na cienkie plastry. 
  • Bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką i koperkiem oraz rozkruszonym orzechami, następnie dodajemy oliwę. 
  • Rozdrobniony ser mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Dno żaroodpornego naczynie skrapiamy oliwą, układamy warstwę ziemniaków, na to plastry łososia, następnie kolejną warstwę ziemniaków a na nie topinambur. 
  • Całość polewamy sosem jogurtowo-serowym i posypujemy mieszanką bułki tartej, orzechów i ziół. 
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy około 50 minut. 
  • Pycha i smacznego:))

13 komentarzy:

Anonimowy pisze...

wygląda obłędnie! zapisuję do zrobienia :-)

Lena pisze...

Bardzo ciekawa zapiekanka, coś nowego ;)

lychasmakow pisze...

super zapiekanka - wszystkie składniki uwielbiam musi byc pyszna :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetna zapiekanka, uwielbiam takie dania, łososia to już w ogóle :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Brzmi bardzo dobrze! :)

Marcela pisze...

Pycha! Kocham takie zapiekanki!

amandaricci.butikzprzepisami pisze...

Idealna zapiekanka zimową porą! Ciekawe informacje o topinamburze. :)

whipped cream pisze...

Nie kupiłam kukbuka, a i tak mam przepis ;) no proszę! dzięki

Konczi i Szpileczka pisze...

Topinambur coraz bardziej popularny, a ja nie potrafię się do niego przekonać.

Ania Mii - CulinaryIsland pisze...

wygląda pysznie! aż nabrałam ochoty!

Unknown pisze...

mniam mniam :D

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Adrian Moczyński pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.