25 września 2014

MARMOLADA Z GRUSZEK / PEAR MARMALADE





Nigdy nie robiłam marmolady z gruszek, ale widząc piękne okazy na straganie nie mogłam się im oprzeć i postanowiłam poeksperymentować z przetworami z gruszek. Wymarzyłam sobie marmoladę z kardamonem i tymi owocami, ponieważ efekt mnie bardzo zadowolił postanowiłam się z wami nim podzielić. Mam też zamiar zrobić tej jesieni wiele różnego rodzaju dżemów i powideł min. z żurawiny, dyni, śliwek, pigwy, winogron. Do wykonania tej marmolady posłużyłam się wielofunkcyjnym automatem do robienia chleba, korzystając z programu do robienia dżemów, ale w zwykły garnek również świetnie się do tego nadaje. Efekt przerósł bardzo miło moje oczekiwania. Słodka marmolada gruszkowa z kardamonem z zapachem goździków to bardzo smaczny dodatek do śniadania. Można dodać ją do owsianki, jaglanki, naleśników a nawet jako nadzienie do ciasta.



SKŁADNIKI:
1 kg gruszek (słodkich, lecz niezbyt dojrzałych)
200 g cukru (może być mniej w zależności od tego czy gruszki są bardzo słodkie)
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml wody (opcjonalnie w zależności od tego czy gruszki są bardzo soczyste)
1 łyżeczka kardamonu
kilka goździków


PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Następnie włożyłam je do pojemnika w automacie. Dodałam odrobinę wody. 
  2. Dodałam cukier, sok z cytryny, kardamon i goździki. 
  3. Ustawiłam program do gotowania dżemu. 
  4. Kiedy gruszki przybrały konsystencję marmolady, pojawiło się dużo soku, w związku z czym musiałam go odcieńczyć i ponownie zagotować marmoladę, by następnie przełożyć ją do wyparzonych słoiczków. 
  5. Słoiczki pasteryzuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut.
UWAGA: Jeśli nie posiadasz robota, dżem przygotuj w garnku. Postępuj wtedy dokładnie tak samo, jednak musisz wtedy pilnować gotujących się owoców i od czasu do czasu je zamieszać.


1 komentarz:

Lena pisze...

Zabieram się za taką konfiturę, wygląda pysznie :)