20 grudnia 2020

JADALNE PREZENTY – KANDYZOWANE OWOCE PIGWY

Najlepsze prezenty to te, które robimy sami. Słodkie paczuszki zrobione od serca są najlepszą alternatywą dla prezentów kupowanych na siłę i w ostatniej chwili.

Poznajcie przepis na zdrowy, szybki i smaczny podarunek dla najbliższych.  Jego przygotowanie zajmie WAM około 30 min, doliczyć trzeba klika godzin na obeschnięcie owoców.



SKŁADNIKI

1 kg pigwy
1 kg cukru
cukier do obtoczenia owoców

PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce pigwy obierz i pokrój na cienkie plasterki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aby puściły sok.
  2. Następnie  na małym ogniu owoce gotuj przez 10 minut, cały czas delikatnie mieszając. Pozostawi do ostygnięcia i ponownie zagotuj na małym ogniu. Czynność powtórz 3-4 razy, aż uzyskasz konsystencję syropu, a owoce staną się szkliste.
  3. Odcedź owoce i obtocz w cukrze. Pozostaw na kilka godzin do obeschnięcia.
  4. Pozostały syrop świetnie nadaje się do słodzenia herbaty!

Inspiaracja: Kukbuk

Brak komentarzy: