12 września 2020

JAGODZIANKI

Leśne jagody to smaczne i zdrowe owoce. Sezon na nie zaczyna się w lipcu, ale teraz we wrześniu jeszcze można je kupić. Pyszne bułeczki będą wspaniałym wspomnieniem lata.

Jagody były traktowane jako cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia.
Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko robakom występujących u ludzi.


SKŁADNIKI

50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
1 jajko
5 żółtek
100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
100 g masła
300 g jagód
dodatków 1 żółtko i 1 łyżka mleka


PRZYGOTOWANIE


ZACZYN Z DROŻDŻY:

Ciepłe drożdże, pokrusz i wsyp do kubka, dodaj połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru 
i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  1. Jajko i żółtka ubij z drobnym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut). Jeśli ciasto za bardzo by się kleiło dodaj odrobine mąki. Przykryj  i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, następnie uformuj kulę i podzielić ją na 16 równych części. Jeśli ciasto za bardzo by się kleiło dodaj odrobinę mąki. Potrzebna będą 2 blachy do pieczenia, na każdej ułożysz po 8 jagodzianek. 
  3. Ciasto uformuj w dłoniach na placek (jeśli się za  bardzo klei trzeba  posypać je odrobiną mąki), nałóż 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlep brzegi ciasta jak na pierogi. Połóż go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynności powtórz  z resztą ciasta. Bułeczki układaj z zachowaniem odstępów, ponieważ będą jeszcze rosły. Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej. Odstaw je do podrośnięcia na 30 minut. 
  4. Piekarnik nastawić na 180° C.  Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarowuj delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piecz przez 15 minut na złoty kolor. Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Upiecz drugą partię jagodzianek. 
  5. Na koniec wystudzone posyp cukrem pudrem.

2 komentarze:

ClaudiaMorningstar pisze...

Uwielbiam jagodzianki!

Unknown pisze...

Czy można użyć jagód mrożonych?