Domowy jogurt nie zawiera sztucznych zagęstników i barwników, słodzików, mleka w proszku. To doskonała propozycja dla osób, które dbają o zdrowy tryb życia, interesujących się naturalnym odżywianiem, jak najmniej przetworzonym.
Podstawą wykonania jogurtu jest mleko jaglane i liofilizowane kultury bakterii. Można je kupić w sklepach z zdrowa żywnością. „Zakwaskę”, którą zastosowałam zawierała Bifidobacterium lactis, B. longum, B .bifidum, B.breve, B. Infantis, Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus, Steptococcus thermophilius. Mleko jaglane można wykonać samemu lub kupić w sklepie. Jak zrobić mleko jaglane z kaszy jaglanej, dowiecie się klikając ten link tutaj.
1 fiolka zakwaski do jogurtu
4 łyżeczki miodu lub cukru
SKŁADNIKI
1 l mleka jaglanego1 fiolka zakwaski do jogurtu
4 łyżeczki miodu lub cukru
PRZYGOTOWANIE
- Mleko jaglane podgrzej do temperatury 80 °C (najlepiej użyć do tego specjalnego termometru kuchennego). Następnie schłódź je do temperatury 37-40 °C. Można to zrobić na wyczucie, ale nie ma wtedy gwarancji, że jogurt nam wyjdzie).
- Dodaj do napoju cukier lub miód.
- Do buteleczki z liofilizowanymi bakteriami dolej odrobinę mleka , płyn zamieszaj i wlej do ostudzonego mleka jaglanego. Mleko wraz z kulturami bakterii przelej do słoja i szczelnie zamknij. Naczynie okryj ciepłym kocem i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Gotowy jogurt przechowuj do 5 dni w lodówce.
RADA: jogurt można zgęścić roślinną substancją żelującą dla wegetarian – agarem. Gotowym jogurtem ( ½ szklanki) można zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze 2-3 razy.
1 komentarz:
domowego jogurtu jeszcze nie jadłam, a jem codziennie, domowy musi być pyszny:)
Prześlij komentarz